Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Mézes puszedli

2022. november 21. - Oliva receptjei

img_6578.JPG

Ezt a puszedlit jó pár évig nem sütöttem, inkább a mézeskalács került előtérbe. Idén viszont újra eszembe jutott ez a finom, illatos és puha mézes puszedli, sőt annyira ízlik, hogy idén a mézeskalács is elmaradt.
Előnye még, hogy roppant gyorsan elkészíthető, és finom, omlósan puha a tésztája.
Figyelem: a tésztát egy napig pihentetni kell!
1.) 3 tojássárgáját, 1 egész tojást és 15 dkg porcukrot habosra keverek.
2.) 25 dkg mézet és 5 dkg vajat együtt felolvasztok (mikróban).
3.) 60 dkg finomlisztet 1 evőkanál szódabikarbónával elkeverek, és belekeverem a fűszereket is: 1 csomag vaníliás cukort, 1-1 teáskanálnyi őrölt fahéjat, őrölt gyömbért és őrölt szegfűszeget szoktam beletenni, de mindez kiváltható mézeskalács fűszerkeverékkel is.
A három keveréket összevegyítem – egy lágy masszát kapok –, majd lefedve a hűtőbe teszem.
Másnap diónyi golyókat formálok belőle, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és kb. 170 fokon 12-15 perc alatt megsütöm. Az alakját sütés közben nyeri el, ezért ne tedd túl közel őket egymáshoz! A második adagnál már figyelj, mert általában gyorsabban megsül.
Bevonás: Az 1. keveréknél kimarad egy tojásfehérje, ezt habbá verem, majd annyi porcukrot keverek hozzá, hogy sűrű, de még folyékony krémet kapjak. A sütőből kivett puszedliket még azon melegében, egy szilikonos kenőecset segítségével bekenem a habos krémmel, így a süti hőjétől gyorsan megszárad a máz. (1-2 csepp ételfestékkel színes mázat is készíthetsz.)
Olvasztott csokit is használhatsz a bevonáshoz, ebben az esetben viszont inkább várd meg, míg kihűl a puszedli.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr4617984350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása