Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Téli álom - lisztmentes torta

2022. november 22. - Oliva receptjei

p1200679.JPG

Gyűjtögetem a tojásfehérjéket a fagyasztómban, aztán amikor több összejön, sütök egy Pavlova-tortát, Eszterházy-tortát, habcsókot. Most egy diós-mogyorós torta készült.

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
8 tojásfehérje
15 dkg barnacukor
10 dkg fehércsoki, lereszelve
15 dkg mogyoró, darálva
egy citrom reszelt héja

1.krém:
25 dkg mascarpone
12 dkg porcukor
1-2 evőkanál tej

2. krém
3 dl tejszín felverve (egy keveset tegyél félre belőle a torta oldalának bevonásához)
20 dkg darált dió
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
tetejére: bogyós gyümölcsök (nálam most amarettó meggy és eper),
1 csomag tortazselé

Tészta elkészítése:
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem (a cukrot folyamatosan kell adagolni, nem pedig egyszerre beletenni). Óvatosan beleforgatom a többi hozzávalót, majd 3 darab, 24 cm átmérőjű lapot sütök belőle: a sütőlapra sütőpapírt teszek, erre a tortasütő karimáját, belekanalazom a tészta harmadrészét és szépen elsimítom. A karimát leveszem – így pont megfelelő méretű, szép szabályos körlapot kapok.
180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsül.

A lapokat kihűtöm, közben elkészítem a krémeket, ami csak annyiból áll, hogy összekeverem a hozzávalókat. A mascarponés krémbe a tej csak akkor kell, ha nagyon sűrű a sajtkrém, a tejjel picit lehet lazítani az állagát.

Összeállítás:

A kapcsos tortaforma aljára teszek egy lapot, megkenem az első krémmel. Erre jön a második lap és a második krém, végül a harmadik lappal lezárom. A tetejét kirakom gyümölccsel, a zselét a csomagoláson szereplő utasítás szerint elkészítem és a gyümölcsökre kanalazom. (Az amarettó meggybefőtt levét használtam folyadékként a zseléhez).
A tortát pár órára hűtőbe teszem, majd kiveszem a formából és az oldalát bekenem a maradék tejszínhabbal.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr5717985246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása