Igazi kalóriabomba, ebből következően sajnos nagyon finom:)
Érdekes, hogy bár a töltelék alapját a datolya adja, mégsem lesz igazán datolyaízű a töltelék: az édes-karamelles íz dominál.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj
22 dkg liszt
10 dkg barnacukor
csipet vanília
1 tojássárgája
Töltelék:
25 dkg datolya, kimagozva
2 dl tej
1 csipet vanília
1 tojás
7,5 dkg őrölt mandula
7,5 dkg finomliszt
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
10 dkg barnacukor
2 evőkanál méz
5 dkg vaj
Karamellszósz:
20 dkg barnacukor
2 dl tejszín
5 dkg vaj
Először a töltelékhez a datolyát a tejbe teszem, felforralom, majd félreteszem.
Tészta: késes robotgépben először a vajat és a lisztet dolgozom össze morzsássá, majd a többi hozzávalóval készre keverem. Hat részre osztom, lisztezett munkalapon kinyújtom és kibélelek vele 6 kicsi piteformát. 20-30 percre hűtőbe teszem.
A karamellás szósz hozzávalóit kis lábosba teszem, összeolvasztom, majd 5 percig forralom.
Töltelék: a tejes datolyát villával kicsit pürésítem, majd az összes hozzávalót beleteszem és mixerrel krémesítem.
A tésztákat kiveszem a hűtőből, villával megszurkálom és 200 fokos sütőben 15 percig sütöm (érdemes vaksütéssel készíteni, hogy megmaradjon a tészta formája: ehhez sütőpapírt kell tenni a tésztára, azt megszórni babbal vagy lencsével és így meg a tészta a sütőbe. Így nem fog felpúposodni a tészta. A sütési idő letelte után a babot és a papírt eltávolítjuk).
Az elősütött tészták belsejét megkenem egy kanálnyi karamellszósszal, majd elosztom bennük a tölteléket és további 15-20 perc alatt, 160 fokra mérsékelt hőmérsékleten megsütöm.
Legjobb langyosan tálalni, egy gombóc vaníliafagyival, és a karamelles szósszal meglocsolva.