Szerettem volna megúszni a fánksütéssel óhatatlanul együtt járó olajszagot a lakásban, ezért próbálkoztam a sütőben sütéssel. Azt hiszem, a fánknak viszont alapvető tulajdonsága, hogy olajban sült tésztáról van szó, így ez csak majdnem fánk. Ez volt az első próbálkozásom, és finom lett, gyorsan le is írom, hogyan csináltam:
Dagasztótálba tettem a következő hozzávalókat:
60 dkg átszitált finomliszt
8 dkg kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj
2 dl langyos tej
2 egész tojás
1 evőkanál sütőrum
1 citrom reszelt héja
csipet só
3 dkg élesztő, elmorzsolva
1 kávéskanálnyi őrölt vanília (ha ilyen nincs, akkor 1 csomag vaníliás cukor)
Lágy tésztát dagasztottam, egy órán át kelesztettem. Ezután kiszaggattam a fánkokat egy kb. 7-8 cm-es fánkszaggatóval, és a közepét egy kicsi formával kilyukasztottam (2-3 cm-es forma).
Sütőpapírral borított tepsire tettem őket, pihentettem még kb. 20 percig, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütöttem.
Amikor kivettem a sütőből, gyorsan megkentem vaníliás cukros tejjel, így szép fényes lesz.