Valami könnyű desszertet kerestem, amiben lehetőleg kevés a cukor, és mégis finom. Nyersétel-blogokon láttam ezt a receptet, illetve hasonlóakat, gondoltam, egy próbát megér. Olyan finom lett, hogy a család édesszájúja repetát is kért belőle!
Az elkészítése egyszerű: az egyes rétegek hozzávalóit aprítógépben pürésítjük, majd egymásra rétegezzük őket.
Fontos: a diót, a mandulát és a datolyát elkészítés előtt egy órára forró vízbe áztattam!
Hozzávalók egy 16 cm-es tortaformához (normál formához duplázd meg a mennyiségeket):
1.réteg: 1 csésze dió, 1 csésze magozott datyolya. Jó szorosan lenyomkodtam a tortaforma aljára.
2.réteg: 1 csésze kimagozott szilva, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 evőkanál agavészirup (vagy méz), fél banán, 2 evőkanál útifűmaghéj (psyllium husk néven is ismert, bioboltokban kapható; nem lehet kihagyni a receptből, mert ez köti meg a szilva nedvességét, hogy ne folyjon el a töltelék.). Ezt a keveréket kb. 10 perc pihentetés után tettem az alapra, miután az útifűmaghéj kicsit összefogta a tölteléket.
3.réteg: fél csésze vágott mandula, 1 evőkanál agavészirup, egy teáskanál víz. Végül ezt a réteget is rásimítottam a tortára, és tálalásig hűtőbe tettem.