A sütőtök édessége remekül ellensúlyozza a húsgolyók fűszerességét; tésztarajongók mindenképpen próbálják ki ezt a receptet.
Hozzávalók két főre:
20 dkg penne tészta
15 dkg darált sertéshús (zsírosabb húsrészből)
2 csészényi sült sütőtök, felkockázva
5 zsályalevél, nagyobb darabokra tépkedve
2 csésze húsleves
1 dl száraz fehérbor
1 fej hagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió
olívaolaj
A húst az apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel és szerecsendióval jól elkeverem, majd pici (max. cseresznye méretű) golyócskákat formázok belőle.
Egy serpenyőben 3 evőkanál olívaolajat forrósítok, megsütöm benne a húsgolyókat, majd szűrőlapáttal kiveszem, melegen tartom.
A maradék olajban (szükség esetén még egy kicsit öntök hozzá) közepes lángon megpirítom a hagymát, a szeletelt fokhagymát és a zsályát. Amikor már aranyszínű, hozzáöntöm a bort. Felforralom, majd beleöntöm a levest is, és közepes lángon addig főzöm, amíg kb. a felére fogy a leves – eközben a hagyma is puhára fő. Hozzáadom a félretett húsgolyókat, a sütőtököt, és pár percig még főzöm.
Időközben a tésztát is kifőzöm, és a raguval összeforgatva, parmezánnal megszórva tálalom.