Nem vagyok kimondottan édesszájú, szinte bármilyen sütinek bármikor ellen tudok állni, kivéve a sajttortát…
Egy nagyon egyszerű receptem van, 15 perc alatt össze lehet állítani, utána már csak sütni és hűteni kell, hogy végre meg is kóstolhassuk.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
Tésztalaphoz: 16 dkg zabpelyhes keksz, 8 dkg olvasztott vaj.
Krémhez:
25 dkg mascarpone
1 tejföl (175 grammos)
3 tojás
1 púpozott evőkanál finomliszt
10 dkg cukor (én eritritet használtam helyette)
1 citrom reszelt héja
néhány csepp vaníliakivonat
A kekszet késes aprítóban apró morzsává darálom. Összekeverem az olvasztott vajjal és a tortaforma aljára simítom. (Édesszájúak tehetnek hozzá egy kanál cukrot is).
A krém összes hozzávalóját simává keverem, és a tésztaalapra öntöm.
170 fokos sütőben 50 percig sütöm. Ezután a sütőt kikapcsolom, a tortát nem veszem ki, hanem nyitott sütőajtó mellett hagyom kicsit hűlni. Amikor már szobahőmérsékletű, a hűtőbe teszem, még legalább 2-3 órára.
Tipp: mivel tombol a nyár, citrom helyett zöldcitrom héját reszeltem bele, és belekevertem a zöldcitrom levét is. Így egy nagyon frissítő, üde sütim lett.