Ez a sütemény kicsit hasonlít a stollenra, de nem kell keleszteni; gyorsan és könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
10 dkg szeletelt mandula
fél narancs kifacsart leve
22 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
25 dkg krémes túró
10 dkg birsalmasajt, kis kockára vágva (vagy aszalt barack)
1 tojás
8 dkg eritrit (vagy cukor)
24 dkg marcipánmassza
a tetejére 4-5 dekányi olvasztott vaj.
Először egy száraz serpenyőben megpirítom a mandulát. Leveszem a tűzről, ráöntöm a narancslevet és félreteszem hűlni.
A lisztet a sütőporral elkeverem.
Egy másik tálban a tojást a cukorral kikeverem, utána belekeverem a túrót is. Hozzáadom a sütőporos lisztet, a birsalmasajtot és a mandulaszeleteket. Kézzel összegyúrom és három egyforma cipóra osztom.
A marcipánmasszát is három részre osztom, és kb. 18-20 cm hosszú rudakat sodrok belőle.
A gyúródeszkát liszttel meghintem. Az egyik cipót kb. 10x20 cm-es vékony téglalappá nyújtom. A hozzám közelebb eső szélére fektetem az egyik marcipánrudat, feltekerem, a két szélét összenyomkodva lezárom. A másik két cipót ugyanígy megtöltöm és feltekerem.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, az előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 25 perc alatt megsütöm (legyen szép aranybarna).
Amint kivettem a sütőből, megkenem őket az olvasztott vajjal.