Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Ribollita - toszkán zöldségleves

2022. december 01. - Oliva receptjei

img_4292.JPG

A ribollita a toszkán régióban népszerű, tartalmas, sűrű le kben; a takarékos olasz háziasszonyok nem dobtak ki semmit, még a száraz kenyeret is felhasználták.
Természetesen ennek a receptnek is rengeteg változata létezik, ezért én most az olasz konyhaakadémia receptjét írom le, amit mindenki kedvére variálhat (én például konzervbabot használtam a gyorsabb elkészíthetőség miatt; illetve csak fodroskelt tettem bele – a recept szerinti káposztafélék mennyisége az én ízlésemnek túl sok lett volna).
Hagyományosan cserépedényben főzik, de egy testes vaslábos is megfelel.

Hozzávalók 6 főre:
40 dkg szárazbab (kisszemű fehérbab)
40 dkg fodroskel
50 dkg kelkáposzta
20 dkg mángold
2 krumpli
2 hagyma, felkockázva
2 sárgarépa, felkockázva
2 zellerszár, felkockázva
30 dkg paradicsom
50 dkg szikkadt kenyér
olívaolaj, só, bors
A babot előző este beáztatom, majd megfőzöm. A megfőtt bab kisebb részét kiveszem, a nagyobb részét a főzővízben hagyva áttöröm.
A lábosban megpirítom a hagymát, sárgarépát, szárzellert; fűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomot, krumplit, csíkokra vágott zöldeket is, valamint az áttört babot a főzővízzel együtt. Lassan főzöm, nagyjából egy órán át, ha szükséges, a főzővizet pótolom. Amikor megfőtt, belekeverem az egészben hagyott főtt babot is.
Tálaláskor egy szelet olívaolajjal meglocsolt kenyeret teszek a tányér aljára, és arra merem a forró levest.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr6417992234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása