Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Túrós metélt

2022. december 01. - Oliva receptjei

img_4289.JPG

Ez a finom desszertet az Ízőrzők berceli adásában láttam, rögtön neki is álltam elkészíteni. Az íze, elkészítése hasonlít a stíriai metéltre.

Hozzávalók:
50 dkg túró
20 dkg liszt
2 evőkanál étolaj
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
2 dl tejföl
6 tojás

1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
tálaláshoz: rummal ízesített baracklekvár
A metélt tésztájához összegyúrom a túrót, a lisztet, 3 tojást és egy csipetnyi sót. (Ha krémes túrót használsz, akkor talán kicsivel több liszt kell majd, hogy a tészta összeálljon.
Bőségesen lisztezett gyúrótáblán a tésztát kisodrom (kb. fél centisre) és derelyevágóval metéltre vágom:
img_4293.JPG
Forró, bő vízben tíz perc alatt kifőzöm:
img_4295.JPG
Leszűröm, lecsepegtetem és óvatosan átforgatom 2 evőkanál olajjal, hogy ne ragadjon össze.
Amíg hűl, elkészítem a krémet:
Habosra keverem a maradék 3 tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadom a reszelt citromhéjat, puha vajat, tejfölt és a felvert tojáshabot (aki szereti, mazsolával is gazdagíthatja). A krémet óvatosan összeforgatom a metélttel, és az egészet egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítom:
img_4294.JPG
170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
A kész süteményt felmelegített és rummal ízesített baracklekvárral tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr1317992240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása