Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Körtés habos pite

2022. december 02. - Oliva receptjei

img_7358.JPG

A receptben megadott mennyiségek egy 24 cm átmérőjű tortaformához elegendőek.

Tészta:
175 gramm puha vaj
150 gramm cukor
csipet só
150 gramm liszt
2 csapott teáskanál sütőpor
3 evőkanál tej
3 tojás sárgája
Körtés réteg:
4 nagy körte (érett, de nem túl puha)
fél dl víz
4 evőkanál cukor
1 fahéjrúd
1 csillagánizs
fél citrom leve
Hab:
3 tojás fehérje
150 gramm cukor

A vajat a cukorral és a csipetnyi sóval habosra keverem. Hozzáadom a tejet és a tojások sárgáját, azzal is tovább keverem. Végül belevegyítem a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazom a piteformát, belesimítom a tésztát és 180 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 20 percig elősütöm. Kiveszem, a tetején egyenletesen elosztom a körtét (amit a lentiekben írtak szerint előkészítek) és még 25-30 perc alatt készre sütöm.
Amíg a tészta elősül, elkészítem a körtét: mindegyiket meghámozom és hosszirányban 8 cikkre vágom. A magházat eltávolítom. A vizet a cukorral és a fűszerekkel nagy lángon felforralom, amikor picit sűrűsödik, mérsékelem a hőfokot, beleteszem a körtét és a citromlevet. Pár percig párolom a körtét, közben időnként átforgatom, majd leszűröm és a körteszeleteket az elősütött tésztára teszem.
Amikor a pite teljesen kihűlt, elkészítem a habot: a tojások fehérjét a cukorral vízgőz felett kemény habbá verem, és a kihűlt pitére kenem. A tetejét pirított mandulaszeletkékkel szórtam meg.
Tipp: körtebefőttből is elkészíthető, ebben az esetben a körte párolására sincs szükség, a lecsepegtetett gyümölcs mehet egyből az elősütött tésztára.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr6417993036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása