agyon finom és könnyen elkészíthető vadétel, de akár marhahúsból is elkészíthető.
Hozzávalók:
70 dkg őzcomb, nagyobb kockára vágva
fél liter vörösbor
fél dl konyak
néhány szem egész bors és borókabogyó
1 kakukkfűág
2-3 babérlevél
1 petrezselyemgyökér, karikázva
2 sárgarépa, karikázva
5 dkg füstölt szalonna, kis kockára vágva
1 nagy fej hagyma, aprítva
2 dkg liszt
2,5 dl marhahúsleves
10 dkg gyöngyhagyma
15 dkg erdei gomba
3 dkg vaj
ribizlilekvár (vagy áfonya), petrezselyemzöld.
Az őzet leöntöm a borral, beleteszem a borókát, borsot, kakukkfüvet és a konyakot, és egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap a hús kiveszem a pácléből és lecsepegtetem (nem öntöm ki a páclevet).
Egy lábosban a húst forró olajon megpirítom, kiveszem és félreteszem. A maradék olajon a szalonnát és a hagymát megpirítom, rászórom a lisztet, kicsit pirítom, majd ráöntöm a páclevet, a levest és a répákat. Felforralom, beleteszem a húst is, és kis lángon, letakarva puhára főzöm. Ha a hús megpuhult, kiveszem, a levet a zöldségekkel botmixerrel pürésítem, és a húst a szaftba visszateszem. Melegen tartom.
Közben a vajon a gyöngyhagymát és a gombát megpárolom.
A kész ragut zsemlegombóccal és ribizlilekvárral tálalom, melléadom a hagymákat és a gombát, és meghintem friss aprított petrezselyemzölddel.