Hozzávalók 12 db gombóchoz:
16 dkg kenyér, kb. egy cm-es kockákra vágva
2 tojás
1,5 dl tej
10 dkg húsos szalonna, kis kockákra vágva
6 dkg szalámi (nem paprikás fajta, pl. téliszalámi), kis kockákra vágva
1 evőkanál vágott friss petrezselyemzöld
1 teáskanál vagott friss metélőhagyma
kb. 6-8 dkg liszt
só, szerecsendió
A tojásokat a tejjel lazán felverem. Sózom (óvatosan, mert a szalonna és a szalámi is sós), pici szerecsendiót reszelek bele. Beleteszem a kenyérkockákat, szalonnát, szalámit és a zöldfűszereket. Jól elkeverem, és hűvös helyen egy órát pihentetem. Ezután adom hozzá a lisztet: kanalanként adagolva annyit, amennyit felvesz, hogy jól gombócozható tésztát kapjak. Vizes kézzel golflabda méretű gombócokat formázok és gyöngyöző sós vízben (vagy húslevesben) kifőzöm, kb. 10-15 perc alatt.