Gyakran készítek ratatouille-t a hagyományos módon (minden hozzávalót külön pirítok, majd összefőzök), de ez egy gyorsabb változat és ugyanolyan finom.
Mi kell hozzá?
1 nagy fej hagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
1 piros húsú paprika, szeletelve
3 nagyobb paradicsom, felkockázva
2 dl paradicsomlé
(vagy a paradicsom és a paradicsomlé helyett 1 doboz hámozott, aprított paradicsomkonzerv)
1 padlizsán, szeletelve
1 cukkini, szeletelve
4 tojás
1 evőkanál balzsamecet
rozmaring, néhány bazsalikomlevél, só, bors
Egy serpenyőben olajat hevítek. Beleteszem a hagymát, fokhagymát, paprikát, rászórok egy kevés rozmaringot, majd kevergetve 5 percig párolom. Hozzáadom a padlizsánt és a cukkinit, pár percig kevergetem, majd a paradicsomot és a paradicsomlevet is hozzáadom. Felforralom, ízlés szerint sózom, majd a lángot mérsékelve, lefedve puhára párolom (kb. 20 perc). Ha túl sok a leve, fedő nélkül is párolom kicsit. Belekeverem a balzsamecetet, majd négy „fészket” készítek, amibe a feltört tojásokat egyenként óvatosan beleöntöm, és a tojásokra frissen őrölt borsot szórok. Lefedve 4-5 percig kis lángon párolom, hogy a tojás megkocsonyásodjon (ízlés szerinti keménységűre). Bazsalikomlevéllel megszórva tálalom.