Csokis-meggyes-mandulás ízvilágú torta.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
a tésztához:
5 tojás
15 dkg puha vaj
20 dkg cukor
12,5 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
12,5 dkg darált mandula (mogyoróval is finom)
a töltelékhez:
1 üveg meggy (700g nettó tömeg)
3 dkg étkezési keményítő
4 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
kevés kakaópor és őrölt fahéj
A vajat a cukorral habosra keverem, majd belekeverem a tojássárgákat is. A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverem, hozzáadom a vajas keverékhez. Beleteszem az őrölt mandulát és a habbá vert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, és 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütőm, majd rácson kihűtöm.
A meggyből pár szemet félreteszek a díszítéshez. A többi meggyet a levével együtt felforralom és kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítem. * A tűzről levéve kicsit kihűtöm.
A tortalap közepét kivájom úgy, hogy oldalt körbe egy kb. 1 cm-es perem maradjon, és a tésztalap alja is kb. ujjnyi vastag maradjon. Ebbe a mélyedésbe beletöltöm a meggyes krémet.
A tésztamorzsa kb. kétharmadát száraz teflonserpenyőben megpirítom (kicsit ropogós legyen, de ne égjen meg!).
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verem, belekeverem a tésztamorzsát (a pirítottat és a nem pirítottat is), és elsimítom a meggykrémen. A tetejét megszórom csipetnyi kakaóporral és fahéjjal, majd a félretett és kockára vágott meggyel díszítem.
Tálalás előtt behűtöm.
*Most friss, magozott meggyet használtam: a meggyet serpenyőbe tettem, szórtam rá kevés cukrot, és kb. 2 evőkanál vizet adtam hozzá (nem kell sok víz, mert a friss meggy lédús), felforraltam, és a fent leírt módon a sűrítettem.