Ez egy finom torta és igazán nem is nehéz elkészíteni!
A mennyiségek egy 26 cm átmérőjű tortaformához vannak megadva. A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek.
A töltelékhez:
5 dl tej
10 dkg búzadara
17,5 dkg mák (nem darálva)
6 evőkanál cukor
10 dkg vaj
2 dl tejföl
1 evőkanál étolaj
3 csepp mandulaolaj vagy –aroma (én mandulalikőrt löttyintettem a krémbe, de el is hagyható)
A tésztához:
10 dkg vaj
1 tojás
7,5 dkg cukor
25 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
A habhoz:
3 tojás
4 dl tejföl
4 evőkanál cukor
Először a tölteléket készítem el: a tejet, búzadarát, mákot, cukrot és feldarabolt vajat lábosban állandóan kevergetve megfőzöm, amikor elkezd forrni, 1-2 perc után leveszem a tűzről. Belekeverem a tejfölt, az étolajat és a mandulaaromát. Félreteszem. A sütőt közben bekapcsolom 180 fokra.
A tészta hozzávalóiból összegyúrom a tésztát, (én beleszórtam mindent a késes robotgépbe – fél perc alatt készen voltam) és a tortaforma aljába simítom. Erre ráöntöm a még meleg mákos krémet és 20 percig sütöm az előmelegített sütőben.
Ezalatt elkészítem a habot: a tojások sárgáját a cukorral kikeverem, hozzáadom a tejfölt és a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egyenletesen ráöntöm a mákkrém tetejére és további 30-40 perc alatt készre sütöm.