Pizzát elég gyakran készítek, egy jó ideje már csak ezt a receptet használom.
A megadott mennyiségből két, 30 cm átmérőjű, vékony tésztájú kerek pizza lesz, vagy a gáztepsiben egy nagy, közepes tésztavastagságú szögletes pizza.
Régebben fehér búzalisztet (BL 55) használtam, mostanában már lehet kapni pizzalisztet (az úgynevezett 00-ás liszt), azzal a legjobb készíteni.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5-3 dl langyos víz
A hozzávalókat dagasztógépbe teszem, elindítom a dagasztást. Először csak 2,5 dl vizet öntök bele, és szükség szerint adagolom hozzá a maradékot. (A tésztához néha adok egy-két evőkanálnyi olívaolajat, és szórok bele kb. egy teáskanálnyi morzsolt oreganót is, de ezek elhagyhatóak.)
Ha nincs dagasztógép, akkor kézzel rugalmas tésztát kell gyúrni a hozzávalókból.
Az összeállított tésztát lefedve 50 percig pihentetem, majd kinyújtom és átteszem a pizzasütő formára. Megkenem paradicsomszósszal, ráteszem a feltétet, és 250 fokra előmelegített, forró sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm.
A paradicsomszószról:
A kedvencem a házilag készített passzírozott paradicsom. Ha ez hígabb állagú, akkor lábosban forralva besűrítem.
Tulajdonképpen ezt már lehet is a tésztára kenni (csak meg kell sózni előtte és mehet rá oregano is).
Ha több időm van, akkor a következő paradicsomszószt főzöm:
Olívaolajon kevés aprított hagymát dinsztelek. Hozzáöntök egy fél deci száraz fehérbort, kicsit forralom, majd beleöntöm a passzírozott paradicsomot. Fűszerezem sóval, borssal, oregánóval. Ha van friss bazsalikom, akkor abból is teszek bele bőven. Addig forralom, míg kellően besűrűsödik.
A paradicsom lehet bolti is, de ne a konzervdobozos sűrített paradicsom, hanem a passzírozott, leves változat (passata néven kapható).
A feltét nálunk általában vékonyra szelt paradicsom, szalámi és jó bőven mozzarella. Ennél több minden nem is kell rá, sőt felőlem a szalámi is lemaradhat! Miután megsült, friss bazsalikomleveleket szoktam még rászórni.