Azon túl, hogy finom, azért szeretem még ezt a tésztasalátát, mert egyrészt szinte mindig van itthon mindegyik hozzávaló, másrészt az elkészítési ideje pont annyi, amennyi a tészta főzési ideje.
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg masnitészta
16 dkg olajos tonhal (konzerv)
2 evőkanál kapribogyó
20 db fekete olívabogyó, feldarabolva
1 szardellafilé
1 kis gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál citromlé
bő fél dl olívaolaj
só, bors
1 csomag petrezselyemzöld aprítva
A tésztát megfőzöm, és – mivel saláta lesz belőle – hideg vízzel leöblítve lehűtöm és lecsepegtetem.
Közben a tonhalkonzervet is lecsepegtetem és egy nagyobb salátástálba teszem. Hozzáadom az olívabogyót, kapribogyót, szardellát, fokhagymát, citromlevet és az olívaolajat, ízesítem sóval és borssal, majd jól összekeverem őket. Beleteszem a tésztát és a petrezselymet is, átforgatom és tálalás előtt legalább fél órát hűvös helyen tartom, hogy az ízek összeérjenek.