A polenta az olasz konyha hazai népszerűsödésével együtt vált ismertté és kedveltté nálunk is, bár a hagyományos magyar konyha is ismer hasonló ételt puliszka néven.
Hozzávalók:
1 liter húsleves
20 dkg kukoricadara
só, bors, szerecsendió.
Egy lábosban felforralom a húslevest, és lassan beleszórom a kukoricadarát. Közben folyamatosan kevergetem egy fakanállal. Nagy lángon főzöm, és kevergetem továbbra is. Kb. 15-20 perc alatt készül el. Fűszerezem borssal, szerecsendióval és kevés sóval, de ha a húsleves elég sós, akkor a só el is maradhat.
A kész polentát kiöntöm egy megnedvesített vágódeszkára, négyzet alakúra formázom (a magassága kb. 1 – 15, cm), és hagyom kihűlni.
Amikor kihűlt, 6 részre vágom, és forró grillserpenyőben mindkét oldalán megpirítom.