Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Sfogliatelle

2022. november 17. - Oliva receptjei

p1130165.JPG

Ez a fánk kicsit munkásabb, de megéri, mert nagyon finom! Hajtogatott leveles tésztája van és isteni vaníliás-narancsos tölteléke! Az eredeti nápolyi sfogliatelle kicsit bonyolultabb hajtogatással készül, és nagy gyakorlatot igényel, de kezdő lépésnek ez a módszer is jó :)

Tésztához:
7,5 dkg disznózsír (jóféle házi mangalicazsírom volt)
7,5 dkg cukor
2 tojássárgája
50 dkg finomliszt
1 és háromnegyed dl víz
csipet só

Töltelékhez:
2 tojássárgája
3,5 dkg étkezési keményítő
fél vaníliarúd
1 narancs reszelt héja
2,5 dl tej
7,5 dkg cukor

a kenéshez egy tojásfehérje, a sütéshez olaj.

A töltelék elkészítése:
Egy kis lábosban csomómentesen összekeverem a tojássárgáját, keményítőt, a vanília kikapart belsejét (ha nincs, akkor egy csomag bourbon vaníliás cukor is jó), a narancs héját és a tejet. Közepes lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzöm, majd a tűzről levéve belekeverem a cukrot is. Felhasználásig félreteszem hűlni.

A tésztához a lisztet, zsírt, cukrot és sót késes robotgépbe teszem, és egy perc alatt eldolgozom őket (gép hiányában kézzel elmorzsolom a zsírt a liszttel). Hozzáadom a vízzel elkevert tojást és tésztává állítom össze.
A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd hajtogatom: először vízszintesen harmadolom el képzeletben a tésztát, behajtom a felső harmadot, majd arra az alsót, ezután behajtom jobbról majd balról is. Kinyújtom, majd még kétszer megismétlem a hajtogatást. (Bevallom, nem volt könnyű kinyújtani a többször hajtott tésztát, mert még elég rugalmatlan).
A tésztát ezután folpackba csavarva 1 órán át pihentetem szobahőmérsékleten, majd lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtom. Most már könnyű nyújtani, a pihentetés alatt megpuhul a tészta.
Nyújtás után egy kb. 40x50 cm-es lapot kaptam, amit 10x10 cm-es kockákra vágtam, így 20 darab lett.
A tésztanégyzetek közepére elosztom a tölteléket, a tészta szélét megkenem tojásfehérjével és háromszög alakban összehajtom. Jól összezárom (tényleg jó alaposan le kell zárni, mert a leveles tészta sütés közben könnyen kinyílhat, nekem egy sajnos így járt).
Közepesen forró olajban, oldalanként 1-1 percig kisütöm.
Forrás: Stahl magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr2717981118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása