Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Sült oldalas krumpligancával

2022. november 17. - Oliva receptjei

p1130211.JPG

A téli szezonban nálunk is jobban mennek a tartalmasabb, laktatóbb ételek, ezért került sor most erre a húsos-káposztás ételre. Nem nehéz elkészíteni és igazán nagyon finom!

Miből készült?:
1,5 kg sertésoldalas
80 dkg krumpli
kb. 20 dkg finomliszt
70 dkg savanyú káposzta
fokhagyma
fehérbor

bors
köménymag (szemes és őrölt is)
babérlevél

1. Az oldalast a csontok mentén feldarabolom. Beteszem egy nagy lábosba, sóval és borssal fűszerezem.
Két-három gerezd megtisztított és felszeletelt fokhagymát is szórok rá. Ráöntök kb. 2 dl száraz fehérbort (vizet is lehet), és lefedve, alacsony fokozaton puhára párolom. Ha megpuhult, fedő nélkül, magas fokozatra kapcsolva pirosra sütöm.

2. Közben a krumplit megtisztítom, kockákra vágom, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm.
A krumplit leszűröm, de a főzőlevet nem öntöm ki! Összetöröm a krumplit, visszateszem a lábosba és ráöntöm a vizet is. Közepes lángon, kevergetve főzöm, közben lassan beleszórom a lisztet is. (A liszt mennyisége változó lehet: ha több volt a víz, vagy kevésbé lisztes krumplit főzünk, akkor többet is felvehet). Folyamatosan kevergetve egy sűrű masszát kapunk (nagyjából olyan galuskatészta-szerűt). Felhasználásig félreteszem.

3. A káposztát hideg vízzel átöblítem és jól lecsepegtetem. Egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat hevítek, beleteszem a káposztát, és kevergetve átpirítom. Fűszerezem sóval, borssal, köménnyel, teszek bele egy babérlevelet is. Öntök rá egy kevés fehérbort, és kb. 10 percig párolom.

4. Egy nagy tepsit vékonyan kivajazok (olajjal is ki lehet kenni). Az alján egyenletesen szétszórom a káposzta kétharmadát.
Egymástól nagyjából egyenletes távolságra szétosztom rajta a a megsült oldalas darabokat, a közöket pedig a krumplis masszával kibélelem (egy evőkanál segítségével nagyobb „galuskákat” szaggatok).
p1130200.JPG
A tetejére szórom a maradék káposztát,
p1130202.JPG
majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr8917981130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása