Először azt gondoltam, hogy ez a terrine nagyon hasonló lesz ízvilágában a kocsonyához, de nem! Mindenképpen ajánlom kipróbálásra! Hűtőben több napig is eláll. Egy nagyobb sertéscsülök kell hozzá, valamint az alábbiak:
A csülköt egy lábosba teszem. Hozzáadok: 2,5 dl almalevet, 2,5 dl száraz fehérbort, 1 nagy sárgarépát és 1 zellerszárat felkarikázva, 1 fej hagymát cikkekre vágva, 2 babérlevelet, 4-5 szem fekete borsot, 1 teáskanál kakukkfüvet és 1-2 borókabogyót valamint sót. Felöntöm még annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst (kb. még fél liternyivel).
Lassú tűzön, lefedve puhára főzöm – ez kb. 2,5 – 3 óra. Ezután a csülköt kiveszem a léből, a levet átszűröm és az átszűrt levet visszateszem a tűzre. Addig forralom, amíg kb. fél liternyi mennyiségre sűrűsödik be.
Közben a csülköt veszem kezelésbe: leszedem a húsról a bőrt, a zsírt, kiveszem a csontokat, hogy csakis a színhús maradjon meg, majd kis darabkákra vágom.
Az aprított húst összekeverem 2 evőkanál mustárral és 2 evőkanál aprított, friss petrezselyemmel. A húsos keveréket formába töltöm (pástétom- vagy szufléformába, vagy őzgerincbe), és lesimítom. Két zselatinlapot hideg vízbe áztatok, majd kinyomkodva a főzőlébe keverem és végül a húsra öntöm. Hűtőben hagyom megszilárdulni.
(Ebből a mennyiségből nekem egy kisebb pástétomforma és 5 szufléforma telt meg).