Ezzel a recepttel szerintem nem lehet hibázni: olyan egyszerű elkészíteni, hogy kezdők is bátran belefoghatnak. A végeredmény egy omlós húsú, ropogós bőrű sült csirke.
Érdemes viszont előző nap előkészíteni a csirkét, így a tálalás előtt csupán 10-15 percnyi munka lesz az ebéddel.
Hozzávalók:
Egy kb. másfél kg súlyú házicsirke, tisztítva
víz és só a pácoláshoz, olaj a sütéshez
Az ízesítő öntethez:
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 db gyömbér (5-6 cm-es) felaprítva
4 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál olivaolaj
friss őrölt bors
2 evőkanál barnacukor
1 chilipaprika felaprítva
Az összes hozzávalót összekeverem, és zárható befőttesüvegben felhasználásig a hűtőbe teszem (ezt is előző nap elkészítettem.)
A csirke elkészítése:
Egy levesfőző lábosba 2 liter vizet és 12 dkg sót teszek. Megvárom, míg a só feloldódik, majd beleteszem az egész csirkét, hogy a víz ellepje. Ebben a sóoldatban hagytam állni 2 óráig (legalább 1 órát minimum benne kell hagyni, de 6 óránál semmiképpen ne többet). Ha nem lepné el a víz, akkor önthetünk rá még vizet, de az arányokat be kell tartani, vagyis minden liter vízhez 6 dkg só kell.
Ezután a csirkét lecsepegtettem és négy darabba vágtam, a gerincét kivágtam, azt most nem kell. Egy széles lábosba kevés tiszta vizet öntöttem, beletettem a párolóbetétet és elrendeztem rajta a csirkedarabokat. Lefedve gőzöltem 40 percig. A mellrészeket kivettem és a combokat még 10 percig pároltam. Ezután a csirkedarabokat tálba szedtem és hűtőszekrénybe tettem.
EDDIG a pontig előző nap előkészülhetünk.
Másnap egy lábosba kb. 2 ujjnyi olajat öntöttem, és felforrósítottam. A csirkéket úgy sütöttem meg, hogy először a bőrös felével lefelé tettem az olajba – így 5 percig sült. Utána megfordítottam és még 1 percig sütöttem. A sütéssel óvatosnak kell lenni, mert a csirke nedvességétől az olaj fröcskölhet!!
A megsült húst ezután feldaraboltam, és az öntettel lelocsolva azonnal tálaltam. (én leszűrtem az öntetet, mert nem eszem meg a nyers fokhagymát, de aki szereti, az hagyja benne nyugodtan).
Tippek:
- Természetesen nem szükséges hozzá ez a mártás, anélkül is finom sült csirkénk lesz. Esetleg ízlés szerint bármilyen más öntetet is keverhetünk
- Ha nem előző nap pároljuk meg a csirkét, akkor is le kell hűteni sütés előtt.
- Ha legközelebb is így készítek el egy csirkét, akkor meg fogom próbálni tovább ízesíteni párolás közben a húst úgy, hogy a csirke mellé bedobok például 1-2 rozmaringágat is.