Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Marcipános stollen-csigák

2022. november 22. - Oliva receptjei

p1200629.JPG

Advent első vasárnapjára készült ez a süti: azért döntöttem a csiga-forma mellett, mert biztosan nem fog elfogyni az egész adag, így viszont szépen lefagyaszthatom a maradékot, és mindig csak annyit veszek elő, amennyit éppen megennénk. A lenti mennyiségből nekem 16 darab, szép nagy csiga lett.
Nem nehéz elkészíteni, nem kell hozzá élesztőt futtatni sem.
(ITT pedig egy hagyományos marcipános stollen receptje)

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 evőkanál barnacukor
1 csipet só
1 csomag szárított élesztő (7 g)
3 csapott teáskanál fűszerkeverék (pl. őrölt fahéj, gyömbér és szegfűszeg; vagy a mézeskalács fűszerkeverék is jó)
8 dkg vaj
2 dl tej
1 evőkanál méz
2 evőkanál rum
1 tojás
2 evőkanál étolaj
10 dkg mazsola
10 dkg kandírozott gyümölcs, kockára vágva
5 dkg koktélcseresznye, nagyobb darabokra vágva
1 citrom és 1 narancs frissen reszelt héja
40 dkg marcipánmassza
a tetejére: 1 tojás és egy maréknyi mandulaszelet

Az első öt hozzávalót dagasztótálba teszem. Kis lábasba öntöm a tejet, vajat, mézet és a rumot, és addig melegítem, míg a vaj felolvad, majd a száraz hozzávalókhoz öntöm. Beleteszek még 1 felvert tojást és a két kanál olajat, majd a géppel kidagasztom. 50-60 percig kelni hagyom.
A megkelt tésztába beleszórom a mazsolát, kandírozott gyümölcsöt, cseresznyét, és belereszelem a citrom és narancs héját is. Kézzel átgyúrom, majd lisztezett munkalapon kinyújtom: kb. 50 cm x 15 cm méretű, hosszúkás téglalapra. A marcipánt 50 cm hosszú rúddá formázom, ráteszem a tészta közepére, és szépen feltekerem. Éles késsel kb. két ujjnyi vastag szeleteket vágok.
A szeleteket lefektetem, és a tenyeremmel kissé kilapítgatom (kb. 1 cm vastag legyen), majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, ne túl közel egymáshoz (nekem 2 nagy gáztepsire fértek el). Fél óráig még kelni hagyom, majd a tetejét lekenem a felvert tojással és megszórom mandulával.
180 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütöm (kb. 25 perc).

p1200614.JPG

p1200615.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr3817985222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása