Ez az étel gyerekkori nagy kedvenceim közé tartozik. Csakis konzerv csiperkegombával az igazi, abból is az apró fejű a jó hozzá, nem pedig a szeletelt. A neve pedig onnan ered, hogy ezt a húgom is nagyon szerette, de amikor még pici gyerekként beszélni tanult, valószínűleg a „gombás tarja zsemlegombóccal” bonyolultnak tűnt neki, ezért lényegre törően egyszerűsítette az elnevezést. Aztán később rajta maradt a név az ételen, már nagykorunkban is gombigombit kértünk a nagymamánktól, ha erre a fogásra vágytunk.
Hozzávalók két főre:
2 nagyobb szelet tarja, kb. 2 cm vastagra vágva (ne legyen nagyon vékony szelet)
1 üveg konzerv csiperke, apró, kisfejű fajta
1 fej hagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 dl fehérbor
2 dl húsleves – de víz is jó helyette
1 evőkanál étkezési keményítő
só, bors, olaj.
Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben olajat hevítek, és a besózott hússzeletek mindkét oldalát gyorsan megpirítom. Rászórom a hagymákat is, 1-2 percig tovább pirítom, majd ráöntöm a fehérbort. Egy perc forralás után hozzáöntöm a húslevest vagy a vizet, ízesítem borssal és szükség esetén sózom is. Majd a serpenyőt lefedem és kis lángon megpárolom a húst. Amikor a hús puha, hozzáadom a lecsepegtetett gombákat is. A keményítőt kevés vízzel elkeverem, és besűrítem vele a szaftot.
A körete mindenképpen zsemlegombóc legyen!