Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Vitello tonnato

2022. december 01. - Oliva receptjei

db72238a-7de6-4d0f-9bf8-4b5be51ffd49_1.jpg

Ez egy nagyon népszerű hideg olasz előétel. Elsőre talán furcsa párosításnak tűnhet a borjú és a tonhal, de ki kell próbálni, mert nagyon finom! Az elkészítése sem bonyolult. Mivel a húst hidegen kell tálalni, érdemes akár előző nap megpárolni.

Hozzávalók: 1 kg borjúcomb egészben
1 fej hagyma, felszeletelve
2 nagy sárgarépa, felkarikázva,
2 zellerszár, felszeletelve
3 szegfűszeg
3 borókabogyó
2 babérlevél
2 dl fehérbor
fél dl fehérborecet
olaj, víz
A tonhalas szószhoz:
40 dkg konzerv tonhal (sós lében eltett, jól lecsepegtetve)
4 keményre főtt tojás
1 evőkanál kapribogyó
1 citrom leve
fél dl olívaolaj
Egy lábosban néhány kanál felhevített olajon körbepirítom a borjúhúst. Kiveszem, majd a maradék olajon pár percig pirítom a hagymát, répát zellert. Felöntöm a borral, egy percig forralom, majd visszateszem a lábosba a húst és a fűszereket, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózom és lefedve, gyöngyöző lében puhára párolom. A párolási idő a hús vastagságától függ, kb. 50-60 perc alatt kész. Ekkor a húst kiveszem, és lehűtöm. A főzőlevet leszűröm (a zöldségekre már nincs szükség) a levet visszateszem a tűzhelyre és magas hőfokon addig forralom, amíg kb. 2 dl mennyiség marad. Ezután a levet is kihűtöm.
A szósz elkészítése:
A hozzávalókat a kihűlt párolólével együtt selymes-krémesre turmixolom, ízlés szerint még lehet sózni, de mindenképpen kóstolni kell sózás előtt, mert a hozzávalók már sósak.
Tálalás: a hideg húst vékony szeletekre vágom, ráöntöm a mártást; kapribogyóval és citromgerezdekkel díszítve tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr2017992382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása