Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Rusztikus kenyér

2024. április 19. - Oliva receptjei

Ennek a kenyérnek az elkészítése kicsit hosszadalmasabb a többszöri kelesztés miatt, de ha van időnk, akkor igazán megéri nekiállni, mert nincs vele sok tennivaló, és nagyon szép, ropogós héjú, hagyományos kenyér lesz a végeredmény.  Magok nélkül is lehet készíteni.

img_0665.jpg

 Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

70 dkg búzakenyérliszt

kb. 6 dl langyos víz

3 dkg friss élesztő

2 teáskanál só

3 teáskanál cukor

2 evőkanál olaj

3 evőkanál mag (tökmag és napraforgómag vegyesen, vagy bármi más ízlés szerint).

 Az élesztőt a langyos vízben elkeverem, nem kell felfuttatni, csak feloldani.

A lisztet, sót és cukrot egy dagasztótálban elkeverem, hozzáadom az élesztős vizet és géppel elkezdem dagasztani. Amikor a tészta összeállt, hozzáöntöm az olajat is, és kb. 12-15 perc alatt lágy tésztává dagasztom. Közben azért figyelni kell, mert ha túl lágy, akkor kis lisztet adok hozzá, ha túl szoros a tészta, akkor pedig némi langyos vizet.

A megdagasztott tésztát letakarom, langyos helyen 2 órát pihentetem.

Ezután hozzáadom a magokat (egy kicsit félreteszek a tetejére), a tésztát könnyedén átgyúrom, majd letakarva 1 órát pihentetem.

Ezután ismét lazán átgyúrom a tésztát, cipót formálok belőle és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarva további fél órát kelesztem (én borítottam rá egy nagy kerek tálat, hogy a cipó szép kerek alakúra dagadjon, a tál peremét érdemes vékonyan olajjal megkenni, hogy a tészta kelés közben ne ragadjon majd hozzá).

 A pihentetés után a megkelt cipót vízzel óvatosan lekenem és megszórom magokkal. Éles késsel 2-3 helyen bevagdalom.

 180 fokra előmelegített sütőben „kenyérsütés” programom nekem 50 perc alatt sült meg. Ha nincs ilyenprogram a sütőn, akkor egy kis vizet ajánlatos a sütőbe locsolni, hogy egy kis gőz képződjön és segítse a szép állag elérését.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr2718385213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása