Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Hókocka (kozák sapka)

2022. október 23. - Oliva receptjei

 

686f6038-2357-4b15-990f-6085d357b7cd.jpeg
Igazi retro sütemény,  több néven is ismert. Klasszikusan nem négyzetekre kellene vágni, hanem kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatni, így jobban is illene rá a “kozák sapka” elnevezés.

Hozzávalók 24 darabhoz:

Tésztához:

4 tojás

4 evőkanál forró víz

12,5 dkg liszt

12,5 dkg cukor

1 evőkanál kakaópor

fél csomag sütőpor (6 gramm).

Krém:

2,5 dl tej

5 dkg liszt

10 dkg vaj

7 dkg porcukor

2 evőkanál rum (elmaradhat)

a bevonáshoz 6 dkg csoki és 6-8 dkg kókuszreszelék.

Tészta: A tojások sárgáját a cukorral és a forró vízzel habosra keverem (robotgéppel), egészen fehéredjen ki a krém. Ezután belekeverem a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a tojások felvert habját is.

A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsire simítom, és 170 fokon 15 perc alatt megsütöm. Kiveszem és hűlni hagyom (a papírt majd kihűlés után húzom le róla).

Közben elkészítem a krémet: a lisztet a tejjel simára keverem, majd a tűzhelyen – folyamatosan habverővel kevergetve – puding sűrűségűre főzöm. Félreteszem hűlni, ezalatt a vajat a cukorral habosra keverem. Ha a főzött krém kihűlt, a kettőt robotgéppel összekeverem, néhány kanál rummal ízesítem.

A kihűlt lapot félbevágom. Az egyik lapot vékonyan megkenem a krémmel, ráteszem a másik felét, és 24 kockára vágom. (Nekem 6x4-es arányban jött ki.) A kockák oldalát a maradék krémmel bekenem, kókuszreszelékben megforgatom. A tetejét olvasztott csokival bevonom.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr2717960688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása