Igazi retro sütemény, több néven is ismert. Klasszikusan nem négyzetekre kellene vágni, hanem kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatni, így jobban is illene rá a “kozák sapka” elnevezés.
Hozzávalók 24 darabhoz:
Tésztához:
4 tojás
4 evőkanál forró víz
12,5 dkg liszt
12,5 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor (6 gramm).
Krém:
2,5 dl tej
5 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 evőkanál rum (elmaradhat)
a bevonáshoz 6 dkg csoki és 6-8 dkg kókuszreszelék.
Tészta: A tojások sárgáját a cukorral és a forró vízzel habosra keverem (robotgéppel), egészen fehéredjen ki a krém. Ezután belekeverem a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a tojások felvert habját is.
A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsire simítom, és 170 fokon 15 perc alatt megsütöm. Kiveszem és hűlni hagyom (a papírt majd kihűlés után húzom le róla).
Közben elkészítem a krémet: a lisztet a tejjel simára keverem, majd a tűzhelyen – folyamatosan habverővel kevergetve – puding sűrűségűre főzöm. Félreteszem hűlni, ezalatt a vajat a cukorral habosra keverem. Ha a főzött krém kihűlt, a kettőt robotgéppel összekeverem, néhány kanál rummal ízesítem.
A kihűlt lapot félbevágom. Az egyik lapot vékonyan megkenem a krémmel, ráteszem a másik felét, és 24 kockára vágom. (Nekem 6x4-es arányban jött ki.) A kockák oldalát a maradék krémmel bekenem, kókuszreszelékben megforgatom. A tetejét olvasztott csokival bevonom.