Nálunk nagyon kedvelt, gyors és egyszerű vacsoraétel az ördög módra készült buggyantott tojás. Gyerekkoromban a nagymamámmal együtt szoktam készíteni.
2 fő részére:
4 szelet pirítóskenyér
4 tojás
1 evőkanál só
2 evőkanál ecet.
A mártáshoz:
5 dkg húsos szalonna, kis kockákra vágva
1 nagy fej hagyma, felaprítva
1 dl fehérbor
1 evőkanál tárkonyecet
2 babérlevél
1 mokkáskanál kakukkfű
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 dl húsleves
1 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, csipetnyi őrölt csilipaprika.
Egy lábosban kisütöm a szalonnát, a zsírján megpirítom a hagymát. Felöntöm a borral, beleteszem az ecetet, babérlevelet és kakukkfüvet, majd kis lángon, fedő nélkül kb. 10 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a húslevest, a sűrített paradicsomot, őrölt paprikát, ízlés szerint sózom, borsozom és - hogy ördögi legyen – őrölt csilipaprikát is teszek bele. További tíz perc alatt készre főzöm.
Ezalatt elkészítem a buggyantott tojást: egy lábosban egy liter vizet forralok 1 evőkanál sóval és a 2 evőkanál ecettel. A tojásokat egyenként felütöm 1-1 csészébe, és amikor a víz már forr, óvatosan beleengedem őket. 3-4 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem.
Tálalas: egy tányérra két szelet pirítóst teszek, minden szeletre 1 tojást ültetek. Meglocsolom a mártással és zöldsalátával körítem.
Forrás: Planétás receptkártyák