Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Kenyérsaláta

2022. november 11. - Oliva receptjei

p1110035.JPG

Kenyérből saláta? Igen! A szikkadt kenyér nagyon jól hasznosítható így.

Az olaszoktól többféle kenyérsaláta (panzanella) recept is ismert, van olyan változat, amikor a száraz kenyeret vízben áztatják, majd kinyomkodva ecettel, olívaolajjal és zöldségekkel keverve kész a saláta! Ebben a változatban pirított kenyérkockákat használok.

2 szelet rozskenyér

5 db érett paradicsom

2 gerezd zúzott fokhagyma

8-10 szem koktélparadicsom

1 fej lilahagyma

só, bors, olívaolaj, balzsamecet

1 fél kígyóuborka

parmezánsajt.

A nagy paradicsomokat félbevágom, rászórom a zúzott fokhagymát, meglocsolom kevés olívaolajjal, picit megsózom, és forró sütőben kb. fél óráig sütöm.

A rozskenyeret kockákra vágom, és sütőben megpirítom. (Bármilyen kenyérből lehet készíteni)

Közben az uborkát meghámozom, félbevágom, szükség esetén a magokat kivágom, és felszeletelem.

A koktélparadicsomokat elfelezem és az uborkával együtt salátástálba teszem.

A lilahagymát felszeletelem, olajon kicsit megpirítom, és ezt is beleteszem a salátástálba az időközben megsült kenyérkockákkal együtt. (A hagyma pirítása elmaradhat annál, aki meg tudja enni nyersen is.)

Ha megsült a paradicsom, villával összenyomkodom (a nagyobb héjdarabokat kiszedem), öntök hozzá egy kis olivaolajat, balzsamecetet (v. vörösborecetet), ízesítem frissen őrölt borssal és egy csipet sóval. Ezt a keveréket öntöm a zöldséges-kenyeres keverékre. Óvatosan átforgatom, a tetejére szórok friss parmezánforgácsokat, és már tálalható is!

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr5717976124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása