Legnagyobb sajnálatomra elég ritkán lehet kapni csontos borjú- vagy marhalábszárat. Ehhez az ételhez a borjú lenne az igazi, de én most a marhának is megörültem. Finom lesz ebből is, csak tovább kell főzni .
Hozzávalók:
1,5 kg csontos borjú(marha)lábszár
1 sárgarépa
1 zellerszár
1 fej hagyma
2-3 paradicsom*
3 evőkanál sűrített paradicsom *
2 dl száraz fehérbor
só, bors, liszt
olívaolaj
a gremolatához:
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 citrom reszelt héja
A répát, zellert és hagymát apró kockára vágom, és olívaolajon, közepes lángon egy nagy lábosban húsz percig párolom.
Közben a húsdarabokat sózom, borsozom, leheletvékony rétegben lisztbe forgatom és felhevített serpenyőben, kevés olajon mindkét oldaláról megpirítom. Az így elősütött húsdarabokat átteszem a párolt zöldségekre.
A serpenyőbe beleöntöm a bort, és néhány percig párolom, a hús sütésekor leragadt pörzsanyagokat felkapargatom, majd átöntöm ezt is a lábosba, a húsokra. Hozzáadom még a kis kockákra vágott, kimagozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, és kis lángon, fedő alatt puhára párolom. Ha netán elpárologna a leve, húslevessel pótolom. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverem az aprított fokhagyma-petrezselyem-citromhéj keverékét, és pár percig pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.
A borjú kb. másfél óra alatt kész, de a marhára három órát is számolhatunk.
* = paradicsom és sűrített paradicsom nélkül is készíthető
Sáfrányos risotto-val tálalom.
Érdemes legalább egyszer kipróbálni ezt az ételt, nagyon-nagyon finom!!