Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Risotto

2022. november 15. - Oliva receptjei

p1120137.JPG

Hozzávalók (2 főre)

1 bögre kerekszemű rizs (pl. arborio)
1 kis fej hagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 kisebb zellerszár, kis kockákra vágva
fél deci száraz fehérbor
kb. 6 dl húsleves
parmezánsajt

Egy lábosban két evőkanálnyi olívaolajon, közepes lángon megdinsztelem a hagymát, fokhagymát és a zellert. Rászórom a rizst, és jól összekeverem, hogy lehetőleg minden rizsszemet bevonjon az olaj. Ráöntöm a fehérbort, és nagy lángon addig kevergetem, míg a rizs felszívja a bort. Ekkor ismét közepesre veszem a lángot, és egy kevés levest öntök a rizsre. Addig kevergetem, míg ismét beszívja a rizs a levest, majd így folytatva, vagyis a levest apránként adagolva, lassan kevergetve megfőzöm a rizst.
Amikor elkészült, reszelt parmezánt keverek hozzá, és tálaláskor is megszórom parmezánnal.
Most azonban parmezán helyett szarvasgomba-forgácsokat szórtam a zöldborsós risotto-ra.

Ez egy alap risotto recept, amit sokféleképpen variálhatunk.
A milánói risotto sáfránnyal készül: ekkor az alap szerint készítem a risottót, de egy kevés húslevest külön csészébe öntök, felmelegítem, és ebbe belekeverek némi sáfrányt, hogy jól feloldódjon, majd ezt a húslevest is a risotto-hoz adagolom.
A risotto akkor van kész, amikor a rizs már megfőtt, de nem szabad puhára, pépesre főzni! A rizsszemek pedig krémesen tapadjanak egymáshoz, ne pergősre-szárazra főzzük!

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9517979280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása