Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Mézeskalács

2022. november 16. - Oliva receptjei

img_1368.JPG

Ezt a receptet azért szeretem, mert a kisült mézeskalácsok már sütés után is puhák, nem kell különböző trükköket bevetni, hogy végre megpuhuljanak.
Cserébe viszont az összegyúrt tésztát pihentetni kell: ideális esetben a kisütést megelőző napon összeállítom, de ha ez nem megy, akkor is pihenjen néhány órát a tészta.
Az elkészítése nagyon egyszerű.

Hozzávalók:
25 dkg méz
2 csapott teáskanálnyi őrölt gyömbér
2 csapott teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
2 csapott teáskanálnyi őrölt fahéj*
30 dkg Rama margarin
3 tojás
30 dkg cukor
1 kg liszt
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
pici só
(* a három fűszer helyett használhatunk mézes sütemény fűszerkeveréket is)
Elkészítése:

1. A mézet és a fűszereket (gyömbér, szegfűszeg és fahéj) egy kis lábosban felmelegítem, csak annyira, hogy éppen felmelegedjen és folyósabb legyen – nehogy karamellizáljuk! Ezután leveszem a tűzről és belekeverem a margarint, amit előzőleg kisebb darabokra vágtam – szépen bele fog oldódni. A mézes keveréket félreteszem.

2. Egy tálban az egész tojásokat habosra keverem a cukorral (robotgéppel).

3. Egy nagy tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a szódabikarbónát és a sót, és jól elkeverem.

4. A lisztes keverékhez hozzáadom a mézet és a cukros tojást, majd az egészet összegyúrom. Nem nehéz összeállítani, mert meglehetősen lágy állagú lesz.

5. Az összeállított tésztát jól körbetekerem folpack fóliával és egy napra hűtőbe teszem.

6. Másnap kiveszem (egy kicsit előbb, mint ahogy felhasználnám, mert a hűtéstől megkeményedik a tészta, de egy kis gyúrás után lágyul), és vékonyan lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra sodrom, majd tetszőleges formákra kiszaggatom.

7. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (ne túl közel egymáshoz, mert megnő sütés közben), és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Ez kb. 10-12 percig tart, nem szabad túlsütni, éppen elég, ha már szép színt kap – a teteje még viszonylag puha ilyenkor.

8. Ha kihűlt, tetszés szerint dekorálhatjuk, de lehet sütés előtt is: mandulaszeletkéket, diót, stb. nyomkodhatunk óvatosan a tetejére, és így sütjük ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr10017980244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása