6-7 db közepes méretű krumpli, kockákra vágva
1 nagy zellerszár (vagy -gumó), kockákra vágva
2 sárgarépa, felkarikázva
1 fej hagyma egészben, beleszúrva egy szegfűszer
1-2 babérlevél
vaj
1,5 l zöldségerőleves
1 nagy szál póréhagyma, hosszú csíkokra vágva
1,5 dl tejszín
só
frissen őrölt bors
majoránna
őrölt szerecsendió
petrezselyem, metélőhagyma
20 dkg gomba, felszeletelve
1 fej hagyma, aprítva
vaj
Egy lábosban egy nagy kanálnyi vajat hevítek, és megpirítom rajta a sárgarépát és a zellert. Rádobom a krumplit, a hagymát, felöntöm a levessel és kis lángon, fedő alatt kb. 20 percig főzöm.
Ekkor hozzáadom a póréhagymát is, és még 10 percig főzöm.
A leves kb. kétharmadát kimerem és összeturmixolom. Belekeverem a tejszínt, és visszaöntöm a levesbe. Csipetnyi majorannával, őrölt szerencsendióval, borssal és szükség szerint sóval ízesítem, és a gombás feltéttel tálalom, amit időközben így készítek:
Egy evőkanál vajon megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a gombát, és kevergetve megpirítom. Én most csiperkét és vargányát használtam vegyesen.
Tálaláskor a levest friss petrezselyemmel, metélőhagymával megszórom.