Amikor karácsonykor ebédelni mentünk, az egész családnak nagyon ízlett az étteremben felszolgált makói hagymaleves. Olyannyira, hogy Anyukám a lelkemre kötötte, hogy a receptjét mindenképpen szerezzem meg :)
Ez alapján próbáltam meg itthon rekonstruálni az ételt. A fő különbség annyi, hogy eredetileg lágy kecskesajttal készül a fogás, de mivel én azt nem szeretem, camembert-t vettem helyette. Egészen jól sikerült!
Hozzávalók:
4 nagy makói hagyma, karikákra szeletelve
2 evőkanál étolaj
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
8 dl könnyű csirkehúsleves
12 dkg natúr camembert sajt
2 szelet barnakenyér
2 dkg szárított vargánya (felhasználás előtt legalább fél óráig vízben áztatva), vagy kb. 20 dkg friss,
só, bors, kakukkfű
Egy lábosban a vajat és olajat felmelegítem, és megdinsztelem rajta a hagymát. Közepes lángon, időnként kevergetve párolom, vigyázva, hogy ne égjen oda (kb. 8-10 percig). Ha megpuhult, megszórom a liszttel, még egyszer átkeverem és felöntöm a levessel. Ha kell, még sózom, majd kb. fél óra alatt megfőzöm.
A megfőtt hagymát kihalászom a levesből (vagy leszűröm), és a sajttal együtt botmixerrel pürésítem (egy kevés sajtot félreteszek a tálaláshoz), majd visszaöntöm a leveshez és elkeverem.
Miközben a leves fő, a kenyeret kis kockákra vágom, fél cm-esnél ne legyen nagyobb. A gombát is felaprítom. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom őket. Ízesítéshez sót, borsot és egy mokkáskanálnyi kakukkfüvet használok.
Tálalás: egy pogácsaszaggatót a tányér közepére teszek. Megtöltöm a pirított kenyér és gomba keverékével és egy kiskanállal jól lenyomkodom. Óvatosan leveszem a formát és köré merem a levest. A tetejére egy kis darab sajtot teszek.
Horváth Szilveszter receptje alapján