Ezt a pogácsát nem kell keleszteni, ezért nagyon gyorsan elkészül: jól jöhet akkor, ha telefonálnak a barátaink, és bejelentik, hogy egy óra múlva beugranak: ennyi idő éppen elég arra, hogy friss és finom aprósütivel várjuk őket!
Néhány darab megmaradt belőle, betettem egy zárható dobozba és két nap múlva sem volt száraz – valószínűleg a sok vaj miatt - , tehát előre is elkészíthető.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
15 dkg reszelt ementáli sajt
1 tojás
1 teáskanál só
1 dl tejföl
a tetejére: szezámmag, mák, köménymag stb. – bármelyik, ízlés szerint.
tojássárgája a kenéshez
A lisztet a vajjal elmorzsoltam, majd hozzáadva a többi alapanyagot, egynemű tésztává gyúrtam. Cipóvá formázva 10 percig pihentettem. (Ez az idő elég arra, hogy előkészítsük a vágódeszkát, valamint a szóráshoz a magokat; kibéleljünk egy tepsit sütőpapírral; bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.)
A tésztacipót vágódeszkára teszem (lisztezni nem kell), és kb. ujjnyi vastagságúra sodrom. Villával megcsíkozom, lekenem tojással, megszórom szezámmaggal, és éles késsel kockákra vágom (én a pizzavágót szoktam használni).
Előmelegített sütőben megsütöm, nagyjából fél óra kell neki.
Tipp: ha csak egy tojás van otthon: a tojást felverem és csak a kétharmadát teszem a tésztához, a maradékot félreteszem a teteje lekenéséhez.