Szuper partiétel, mindenki szereti!
Hozzávalók kb. 30-35 db mini zsemléhez (vagy 9-10 nagyhoz)
60 dkg finomliszt
1 tojás
4 dkg étolaj
10 dkg natúr joghurt
1 tojás
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál cukor
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
valamint a tetejére még egy tojás és szezámmag.
Az összes hozzávalót dagasztótálba teszem, az élesztőt is lazán rámorzsolom. A tésztát megdagasztom, és meleg helyen egy órán át pihentetem. A tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, és nagyjából 2-3 cm vastagságúra nyújtom. Kicsi (4-5 cm) átmérőjű zsemlécskéket szaggatok (én most egy pezsgőspoharat használtam kiszúrónak), és sütőpapírral borított tepsire sorakoztatom őket. A tetejét felvert tojással megkenem, szezámmaggal megszórom, és 180 fokos sütőben megsütöm (kb. 20 perc).
A húspogácsákat darált sertéshúsból készítettem: a húst sóval, borssal, őrölt köménnyel és Worchester-szósszal ízesítettem, megformáztam és forró olajban kisütöttem.
Összeállítás: a félbevágott zsemlékbe egy karika uborka, egy szelet paradicsom, friss salátalevél, húspogácsa és saját készítésű barbecue szósz került.
Barbecue szósz:
Kevés olajon megpirítok 1 fej finomra vágott vöröshagymát és 1 gerezd aprított fokhagymát. Hozzáadok: 10 dkg paradicsompürét, 10 dkg hámozott, darabolt paradicsomot (konzerv is lehet), 1 evőkanál almaecetet, 1 evőkanál Worchester-szószt, 1 evőkanál mustárt, 1 evőkanál barnacukrot és egy narancs levét, 1 dl vizet, valamint sót (ha felnőttek fogják enni, akkor mehet bele egy kevés tabasco vagy más csípőspaprika-szósz). Az egészet összefőzöm, majd simára turmixolom.