Nem hagyományos töltelékkel készült ez a csirke. Mivel a töltelékben sok rizs és kenyérkocka is van, külön köret nem is kell hozzá, én csak zöldsalátával tálalom.
1 csirke
3 fej hagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
10 dkg vaj
20 dkg zeller, kis kockára vágva
20 dkg csiperke, szeletelve
20 dkg főtt rizs
10 dkg áfonya (aszalt vörösáfonyát használtam)
10 dkg dió, aprítva
6 szelet száraz kenyér, kockára vágva (kicsit meg is lehet pirítani sütőben)
6 dl csirkehúsleves
só, bors, rozmaring, bazsalikom, zsálya
1 narancs hámozva, szeletelve
A hagymát és a fokhagymát a vajon megpirítom, hozzáadom a zellert és a gombát, és 7-8 perc alatt megpárolom.
Egy tálba teszem a főtt rizst, a kenyeret, áfonyát, diót, a zelleres-gombás keveréket, és annyi húslevest adok hozzá, hogy masszává álljon össze (kb. 1 dl kellett nekem).
A csirkét sóval és borssal fűszerezem, majd a hasüregébe kevés tölteléket teszek. Összetűzöm (vagy varrom) a nyílásokat. A maradék tölteléket kivajazott jénaiban külön sütöm meg.
A csirkét tepsibe teszem, melléöntöm a maradék húslevest, beleteszem a narancsot és a levével időnként locsolgatva megsütöm.