Az adventi, karácsonyi időszakban legalább egy gyümölcskenyeret kell sütni! Ez egy jó gazdag változat, Stahl Judit receptje alapján.
Hozzávalók:
30 dkg vaj
30 dkg liszt
15 dkg nádcukor
5 tojás
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor (igazi vaníliával)
1 kávéskanál sütőpor
csipet só és fahéj
valamint a tészta súlyával kb. egyező súlyú, ízlés szerinti mag és gyümölcs vegyesen, darabolva:
pl. dió, mogyoró mandula
kandírozott narancs- vagy citromhéj
aszalt gyümölcsök.
A vajat robotgéppel habosra keverem, majd a cukrot is hozzáadva tovább keverem. Folyamatosan tovább keverve egyesével hozzáadom a tojások sárgáját.
Közben a tojásfehérjéből a vaníliás cukorral kemény habot verek.
A lisztet a sütőporral, sóval, fahéjjal, citromhéjjal elkeverem.
Ezután a vajas keverékbe részletekben és váltogatva belekeverem a lisztet és a tojáshabot, de ezt már kézzel. Végül óvatosan beleforgatom a gyümölcsöket is.
Vajjal és morzsával kikent formában, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm (kb. 45 perc, tűpróbázni kell).
Ha kihűlt, csokoládéval bevonom.
Én most fél adag tésztát kevertem (azért nem lett olyan magas), amihez kb. 40 dekányi vegyes gyümölcsöt, diót használtam.