Bár ez az étel nem készül el egy óra alatt, mert a halat pácolni kell, de munka az igazán kevés van vele.
Hozzávalók
1.)
2 darab lazacfilé
10-15 dkg rizstészta
1 evőkanál méz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámmag
egy kb. 10 cm-es darab kígyóuborka
1 szál póréhagyma, karikára vágva és pici olajon megpirítva
2.)
1 zöldcitrom leve
6 evőkanál szójaszósz
1 kis darab gyömbér, lereszelve
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szezámmagolaj
Először egy tálban összekeverem a 2.) hozzávalókat, majd elfelezem: egyik felébe a halat pácolom, a másik fele a tésztasaláta öntete lesz. Amíg a hal pácolódik – kb. 1 óráig – elkészítem a salátát:
Ehhez a rizstésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint megfőzöm, majd hideg vízzel leöblítem, hogy kihűljön.
Összekeverem az öntettel, belekeverem a hagymát (nyersen is lehet), és a tetszőlegesen feldarabolt uborkát.
Egy nagy serpenyőben szárazon megpirítom a szezámmagot, majd átöntöm egy tálkába. A serpenyőbe kevés olajat teszek (ha van, akkor szezámolajat), és megsütöm rajta a halszeleteket: oldalanként 1-2 perc sütés elég.
A megsült lazacot tálra teszem, a serpenyőbe öntöm a mézet és szójaszószt, fél pillanat alatt felforrósítom, összekeverem és a halra öntöm.
A lazacot a rizstésztával körítve és a pirított szezámmaggal megszórva tálalom.