Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Füstölt halas pite

2022. november 22. - Oliva receptjei

p1190670.JPG

A füstölt hal meglehetősen ritka alapanyag konyháinkban, ha mégis előfordul, akkor leginkább füstölt lazac kerül terítékre. Ennek bizonyára oka lehet a kínálati oldal szegénysége: a lazacon kívül időnként makrélát találni a polcokon, mást nem igazán (legalábbis nagy általánosságban, mert biztos van 1-2 jobban ellátott üzlet is).
A napokban azonban egy rendezvényen az egyik halgazdaság standjánál nagyon finom füstölt halakat kóstoltam, és azon nyomban vásároltam is afrikai harcsát és tokhalat.
A harcsát rögtön felhasználtam a vacsorához, és –bár magában is rendkívül ízletes volt – ebben a rendkívül egyszerűen elkészíthető receptben igazi főszereplőként tündökölt, isteni vacsoránk lett. Meleg előételként is ajánlom.

Hozzávalók:
25 dkg füstölt afrikai harcsa (vagy más füstölt halfilé), kis darabokra vágva
2 dkg vaj
1 nagy evőkanál liszt
2,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 kisebb póréhagyma, felkarikázva
1 teáskanál aprított friss kapor
kevés friss snidling és petrezselyemzöld, aprítva
20-25 dkg főtt krumpli

A vajból, lisztből és tejből a szokásos módon besamelt készítek. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a füstölt halat, a hagyma kétharmadát, a kaprot, a reszelt citromhéjat és ízlés szerint kevés snidlinget, majd sóval, fehérborssal ízesítem. (Sózni csak óvatosan, attól függően, hogy mennyire sós a hal).
A keveréket négy szufléformában elosztom (nem kell kivajazni a formákat).
A főtt krumplit összetöröm (mehet bele egy kevés vaj), belekeverem a maradék hagymát és az aprított petrezselyemzöldet, majd lazán a halas keverék tetejére halmozom.
200 fokra előmelegített sütőben nagyjából tíz perc alatt átsütöm.
Tipp: a citromhéj ne maradjon ki belőle, nagyon fontos a tökéletes ízhatás szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr917985110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása