Nemrég kaptam ezt a receptet, és nem is vártam sokat a kipróbálásával, mivel igazi kánikulaétel. Bár főzni kell, de azt előző nap megcsináltam, és másnap nagyon üdítő volt a hideg és különösen ízletes leves.
Öt kisebb céklát és egy sárgarépát meghámoztam, és kis kockákra – kb. félcentisre – vágtam. Felöntöttem annyi vízzel, ami bőven ellepte és megfőztem (puha legyen, de túlságosan, nehogy összetörjön). Mikor megfőtt, megsóztam, belekevertem 2 evőkanál ecetet, 2 evőkanál barnacukrot és hűtőbe tettem.
Másnap folytattam a leves összeállítását:
Először is megkóstoltam az ízesítést és pici ecetet tettem még hozzá, hogy pikánsan savanykás legyen.
Ezután belekevertem:
kis kockára vágott nyers uborkát,
szintén kockára vágott főtt, füstölt sonkát (lehet helyette párizsi, stb.)
apróra vágott póréhagymát (amit én megdinszteltem kicsit).
Tálalás:
A tányér aljára egy kockára vágott főtt tojást tettem, rámertem a levest, a tetejére pedig tejföl és apróra vágott kapor, petrezselyem került.