Ez az étel hasonlít egy sűrű marhapörköltre, de annál valamivel paradicsomosabb. Isteni finom a szaftja! Nagyon gyorsan elő lehet készíteni, azután már csak be kell tenni a sütőbe és várni, amíg elkészül.
Hozzávalók:
kb. 80 dekás marhahús (pl. szegy, felsál), ujjnyi szeletekre vágva
3 nagy fej vöröshagyma, felszeletelve
3 gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 dl vörösbor
1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
fél dl vörösborecet
1 babérlevél
1 evőkanál paradicsompüré
mokkáskanálnyi őrölt pirospaprika
só, bors, olívaolaj
Egy lábosban (legjobb, ha vaslábost használunk, de mindenképpen olyan legyen, amit sütőbe is lehet tenni) felhevítem az olívaolajat, és szép barna kérget sütök a hússzeletekre, kiveszem és félreteszem.
A lábosba öntöm az ecetet, addig forralom, míg elpárolog. (Vigyázz: ez alatt a művelet alatt ne hajolj a lábos fölé, sőt inkább pár lépés távolságban állj, mert az ecet gőze csípheti a szemet!)
Egy-két kanál olívaolajat öntök hozzá, majd jöhet a hagyma és a fokhagyma: ezeket kevergetve megpárolom (kb. 15 perc), majd beleteszem a vörösbort, a paradicsompürét, pirospaprikát, babérlevelet, paradicsomkonzervet, sózom és borsozom, és végül visszateszem az elősütött húst is. Lefedve 150 fokra előmelegített sütőbe teszem, és puhára párolom. Nagyjából 2 óra alatt készül el, ezalatt egyszer-kétszer pillants rá, és ha nagyon elfőne a leve, akkor kevés vízzel utána lehet pótolni, de nekem erre nem volt szükség.
Medvehagymás dödöllét ettünk hozzá.