Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Csülök Pékné - módra, könnyített verzió

2022. november 24. - Oliva receptjei

img_1470.JPG

Alapvetően ezt az ételt nem sorolom a könnyű fogások közé (már ami a kalóriatartalmát illeti), de egy kis módosítással azzá válik. Az elkészítési ideje hosszadalmas, de maga a munka nem sok vele, és kevésbé gyakorlottak is bátran nekiállhatnak.

Hozzávalók:
1 sertéscsülök (hátsócsülök)
1 nagy édesburgonya, hámozva, cikkekre vágva
3 fej hagyma (1 egészben, 2 cikkekre vágva)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, tisztítva
1 paprika
1 paradicsom
só, bors, babérlevél, kömény (magok és őrölt is)
1 dl fehérbor
főzőolaj
1 csomó friss petrezselyemzöld

A csülköt annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem főzni. A főzővizet egy fej megtisztított és félbevágott vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával, sóval, 2-3 babérlevéllel, egy mokkáskanálnyi egész feketeborssal és nagyjából ugyanennyi köménymaggal ízesítem. Lefedve, közepes lángon puhára főzöm. A főzővízből egy pohárnyit félreteszek.
A csülköt kiveszem a léből, kicsit hűlni hagyom, éppen csak annyi időre, hogy ne égesse meg a kezem. Kicsontozom, lefejtem róla bőrt és a zsíros réteget. A húst ezután nagyobb darabokra vágom (a zsíros részek és a bőr nem kerül be az ételbe, ezért lesz kicsit könnyebb a fogás).
Egy tepsi aljába kevés olívaolajat locsolok. Ráteszem a húsdarabokat, közé rendezgetem az édesburgonya- és a hagymacikkeket, valamint a maradék fokhagymagerezdeket. Sózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel. Rálocsolom a bort is, de aki nem szeret borral főzni, az a félretett főzőlevet öntheti alá.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Mikor már majdnem készre sült, rászórom a szeletelt paradicsomot és paprikát, valamint az aprított petrezselyemzöldet is. (Én nagyjából fél órát sütöttem, majd utána a paprikával, paradicsommal együtt még jó 10 percet. A sütési idő alatt néha érdemes kivenni, és óvatosan átforgatni, hogy a hús és a krumpli is finom pirosra süljön).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr2917986802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása