Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Minipalacsinták

2022. november 11. - Oliva receptjei

p1100474.JPG

Kb. 20-25 db kis palacsintához

3 tojás

12 dkg liszt

1,5 dl tej kell.

A tojássárgáját a liszttel és tejjel simára keverem, majd hozzáadom a felvert tojásfehérjét. Vékonyan kivajazok egy teflonserpenyőt, és evőkanállal adagolva kis palacsintákat sütök.

Mivel nem cukrozott, sós feltéttel  is ehetjük, én például gyakran teszek rá tejfölös krémet és füstölt lazacot és ilyenkor előételként vagy vendégváró falatkaként tálalom.

Sült cukkinifalatok

p1100118.JPG

Hozzávalók:

1 nagy cukkini, vékony szeletekre vágva

1 nagy fej hagyma, vékony szeletekre vágva

14 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

1 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)*

1 teáskanál só

1 csokor petrezselyem, aprítva

 A hozzávalókat 1,5 – 2 dl hideg vízzel összekeverem. Egy serpenyőben olajat hevítek (kb. fél cm magasan), és nagy evőkanálnyi adagonként kisütöm.

Paradicsomsalsával tálaltam, amihez a következőket kevertem össze:

1 kisebb póréhagyma, kockára vágva, kevés olajon megdinsztelve

(nem érzékeny gyomrúak a dinsztelést elhagyhatják, sőt lilahagymát is használhatnak póré helyett)

1 fél kaliforniai paprika, kis kockákra vágva

2 paradicsom, kis kockákra vágva

1 teáskanál vörösborecet

1 evőkanál édes chiliszósz

*Aki idegenkedik az indiai garam masalától, használhat helyette ízlése szerint más fűszereket.

Szedres-tejfölös tortácska

p1100091.JPG

Könnyű, finom nyári édesség. Az eredeti recept szerint áfonyával készül, de sokféle gyümölccsel elkészülhet. Ráadásul azt olvastam, hogy a lila ételek a legjobb anyagcserefokozók:  "A lila színanyag, az antocián, mely koncentráltan a szőlőhéjban, az áfonyában és a szederben található, bizonyos kutatások szerint megelőzi az elhízást is." (Nők Lapja)  Lehet, hogy ez egy fogyókúrás süti? :)

A tésztához:

10 dkg puha vaj

10 dkg finom szemű barnacukor

2 nagy tojás

14 dkg liszt (amibe belekevertem1 teáskanálnyi sütőport)

1 citrom reszelt héja és leve

5 dkg szeder

 A krémhez:

2,5 dl tejföl

25 dkg porcukor

1 nagy tojás

1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)

valamint 20 dkg szeder.

Először a muffinsütő (12 adagos) mélyedéseit kivajazom. Utána sütőpapírból 12 db, kb. 1-2 cm széles csíkot vágok, majd a papírcsíkokat keresztben kettévágom, és minden egyes mélyedésbe 2 papírcsíkot fektetek úgy, hogy keresztezzék egymást, és a csíkok vége kilógjon a mélyedésekből. Ez azért kell, mert majd így könnyen ki tudom venni a kész sütiket.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverem, hozzákeverem a tojást,  a citromhéjat, a citromlé és a liszt felét, majd a maradék citromlevet és lisztet. Szétosztom a muffinformában, és a tetejét egy kanállal lesimítgatom. Mindegyik sütire szórok 1-2 szem gyümölcsöt.

10 percig sütöm, közben összekeverem a krém hozzávalóit – a szeder kivételével.

A sütit kiveszem, rákanalazom a tejfölös krémet, rászórom a gyümölcsöt, és további 7 perc alatt készre sütöm.

A sütőböl kivéve teljesen kihűtöm, majd a papírszalagok segítségével óvatosan kiveszem a tortácskákat.

Forrás: GoodFood

Sörös keksz

p1090986.JPG

Gyorsan elkészíthető ropogtatnivaló.

Összegyúrtam:

50 dkg lisztet (amibe előzőleg belekevertem 1 kávéskanál sütőport),

5 dkg szezámmagot,

1 teáskanálnyi köménymagot,

szűk 1 dl étolajat,

1 tojást,

2,5 dl sört és

2 teáskanál sót.

 A tésztát vékonyra sodortam,  a tetejét 1 felvert tojással  megkentem, felvágtam kis téglalapocskákra és háromszögekre -  ahogy éppen sikerült :) .- és  200 fokos sütőben aranyszínűre sütöttem.

Cukkinisaláta

p1090979.JPG

Nagyon finom kísérője nyáron a grillezett húsoknak, halaknak, de én magában is szeretem könnyű vacsoraként.

Kell hozzá:

80 dkg cukkini, fél cm-es karikára vágva

1,2 dl víz

2 evőkanál citromlé

3 evőkanál olaj

az öntethez:

4 evőkanál olívaolaj

5 evőkanál vörösborecet

1 késhegynyi mustár

1 késhegyni cukor

2-3 evőkanál aprított kapor

só, bors

 Egy serpenyőben  felhevítem az olajat, beleteszem a cukkinit, és pár percig pirítom, majd felöntöm a vízzel, citromlével, sóval ízesítem, és megpárolom.

Közben az öntet hozzávalóit egy salátástálban összekeverem, majd beleöntöm a cukkinit (párolólével együtt).

Behűtve tálalom.

Forrás: „Planétás” receptkártya

Tabouleh

p1090935.JPG

Frissítő nyári saláta, vacsorára önálló fogásként is megállja a helyét.

 20 dkg bulgur 

3,5 dl forró víz

 1 közepes kígyóuborka, kis kockára vágva

4 paradicsom, kis kockára vágva

1 újhagyma v. póréhagyma, kockára vágva

 öntet:

fél dl olivaolaj

fél dl citromlé

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 csokor aprított petrezselyem

1-2 evőkanálnyi aprított mentalevél

 A bulgurt lábosba teszem, leöntöm a forró vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön megfőzöm (magába szívja az összes vizet).

Közben az öntet hozzávalóit egy salátástálban összekeverem. A megfőtt bulgurt hozzákeverem, és néhány óráig hűtően pihentetem, majd a többi hozzávalóval összeforgatom.

Minipizza

p1090901.JPG

A minipizzákhoz nem a szokásos pizzatészta-receptemet használtam, hanem a zsemle alaprecept szerintit, mégpedig azért, mert a minipizza jobb, ha kicsit vastagabb tésztával készül, a hagyományos pizzát viszont vékony tésztával szeretem.

10 db minipizzához a zsemlénél írt mennyiségek fele is elegendő.

 A megkelt tésztát diónyi darabokra tépem, és kis kör alakúra lapítgatom őket.

Megkenem paprikakrémmel, a tetejére mozzarellát teszek, és 250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm.

 Paprikakrém (10 kis pizzához):

1 evőkanál olivaolaj

1 piros húsú paprika, kis kockára vágva

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 teáskanál balzsamecet

6-8 bazsalikomlevél

só, bors

 Az olajon a fokhagymát és a paprikát kb. 20 perc alatt megpárolom. Turmixba teszem, hozzáadom a balzsamecetet és a bazsalikomot, majd pürésítem. Ízlés szerint fűszerezem.

Zsemle egyszerűen

p1150956s_1.jpg

3 dl langyos tej

1 teáskanál cukor

egy ötdekás élesztőkocka 3/4-e

fél kiló liszt

1 evőkanál só

3 evőkanál olaj

 A tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adom, megdagasztom.

Kb.egy órát pihentetem, majd lisztezett deszkára borítva kicsit átgyúrom. Zsemléket formálok belőle, és lisztezett tepsiben megsütöm (220 fokra előmelegítem a sütőt, ezen a hőfokon sütöm a zsemléket kb. öt percig, majd leveszem a hőfokot 180 fokra).

Ezt az alapreceptet szoktam variálni: többféle lisztből készítettem már, a tésztába lehet magokat keverni stb.

Jenő herceg tortája

p1090840.JPG

Csokis-meggyes-mandulás ízvilágú torta.

Egy 26 cm átmérőjű tortaformához:

a tésztához:

5 tojás

15 dkg puha vaj

20 dkg cukor

12,5 dkg liszt

2 evőkanál kakaó

1 csomag sütőpor

12,5 dkg darált mandula (mogyoróval is finom)

a töltelékhez:

1 üveg meggy (700g nettó tömeg)

3 dkg étkezési keményítő

4 dl tejszín

1 csomag vaníliás cukor

kevés kakaópor és őrölt fahéj

 A vajat a cukorral habosra keverem, majd belekeverem a tojássárgákat is. A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverem, hozzáadom a vajas keverékhez. Beleteszem az őrölt mandulát és a habbá vert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, és 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütőm, majd rácson kihűtöm.

A meggyből pár szemet félreteszek a díszítéshez. A többi meggyet a levével együtt felforralom és kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítem. * A tűzről levéve kicsit kihűtöm.

A tortalap közepét kivájom úgy, hogy oldalt körbe egy kb. 1 cm-es perem maradjon, és a tésztalap alja is kb. ujjnyi vastag maradjon. Ebbe a mélyedésbe beletöltöm a meggyes krémet.

A tésztamorzsa kb. kétharmadát száraz teflonserpenyőben megpirítom (kicsit ropogós legyen, de ne égjen meg!).

A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verem, belekeverem a tésztamorzsát (a pirítottat és a nem pirítottat is), és elsimítom a meggykrémen. A tetejét megszórom csipetnyi kakaóporral és fahéjjal, majd a félretett és kockára vágott meggyel díszítem.

Tálalás előtt behűtöm.

 *Most friss, magozott meggyet használtam: a meggyet serpenyőbe tettem, szórtam rá kevés cukrot, és kb. 2 evőkanál vizet adtam hozzá (nem kell sok víz, mert a friss meggy lédús), felforraltam, és a fent leírt módon a sűrítettem.

Csirke kolbásszal és póréval

p1090841.JPG

Spanyol ihletésű csirkeétel, de ha nem kapunk spanyol chorizo kolbászt,nyugodtan használjunk helyette gyulai kolbászt. Gyorsan előkészíthető fogás.

Hozzávalók:

10 csirkecomb (alsó- vagy felsőcomb ízlés szerint)

20 dkg spanyol chorizo kolbász (vagy gyulai)

5 szál póréhagyma

6 fokhagyma

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 pohár száraz fehérbor

4-5 nagyobb, érett paradicsom, nyolcadokra vágva

só, bors, olaj

A pórét, a kolbászt és a fokhagymát felszeletelem. A csirkét sóval és borssal fűszerezem.

Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, a csirkecombokat pár perc alatt körbesütöm, majd kiveszem. A maradék olajon a kolbászt, pórét és fokhagymát megpirítom, rászórom a pirospaprikát, ráöntöm a bort és pár percig párolom.

Egy tűzálló tálba öntöm a kolbászos-hagymás szószt, ráteszem a  paradicsomdarabokat, majd a csirkecombokat is. (Sózni már nem biztos, hogy kell, mert a kolbász sós). Befedem alufóliával és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt puhára párolom, majd a fóliát leveszem, és további 20 perc alatt pirosra sütöm a csirkedarabokat.

süti beállítások módosítása