Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Tonhalas tészta

2022. november 09. - Oliva receptjei

p1080606.JPG

Azért is kedvelem az olasz tésztákat, mert a legtöbbjük elkészítése nem tart tovább 20-25 percnél, mégis szuper vacsora lesz belőle. 

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg tészta

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

3 nagyobb paradicsom, kis kockákra vágva

15 dkg tonhal (konzerv), darabos

olivaolaj

só, frissen őrölt bors

parmezán

2-3 ek. aprított petrezselyem

A tésztát bő, sós vízben kifőzöm. Közben egy serpenyőben a fokhagymát és a petrezselymet közepes lángon, pár percig párolom, hozzáadom a paradicsomot, csipet sót és további 5 percig párolom. Hozzáadom a tonhalat is, majd a tűzről leveszem, beleforgatom a kifőtt tésztát, frissen őrölt borsot szórok rá. Tálaláskor parmezánforgácsokkal megszórom.

Nyitott diós fonat

p1060816_1.JPG

Lajos Mari receptjét szóról-szóra követve készítettem el ezt a finom kalácsot. Ezért nem is változtatok a leíráson, úgy adom tovább, ahogy én kaptam (bár lehet, hogy én már változtatásokkal kaptam :) 

 A tésztához:

5 deka élesztő, 5 deka porcukor, 2 dl tej, 50 deka liszt, 4 tojás sárgája, 2 tasak vaníliás cukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 12 deka vaj v. margarin

Töltelék:

5 deka mazsola, fél deci rum, 5 deka cukrozott narancshéj, 1 dl tej, 8 deka kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 deka vaj v. margarin, 15 deka darált dió, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Máz:

2 ek. citromlé, 4 ek. porcukor.

Az élesztőt 1 kiskanál cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük. Közben a maradék tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a maradék cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal és a felolvasztott, langyos vajjal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.(35-40 perc)

A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra töröljük, meghintjük a rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, beleszórjuk a diót és a morzsát, 2 percig főzzük, szikkasztjuk.

Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a narancshéjjal és a mazsolával, hagyjuk kihűlni.

A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon téglalap formára nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és a tepsibe fektetjük; hosszanti irányban pontosan a közepén kettévágjuk és a két fél tekercset óvatosan úgy fonjuk,hogy mindig a vágott fele legyen felül.

Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük, és előmelegített forró sütőben 35-40 percig sütjük.

A mázhoz a citromlevet és a cukrot sűrű péppé keverjük, a sütőből kivett tekercset azonnal, forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni.

Üvegtészta saláta garnélával

p1060752_2.JPG

Egy maréknyi babcsírát és héjas cukorborsót leforrázok. Forró vízzel leöntök kb.12 dkg üvegtésztát, és állni hagyom, hogy megpuhuljon.

 Öntet:

1 ek. reszelt gyömbér

1 fokhagyma lereszelve

1 chili aprítva

½ lime leve

2 ek. halszósz

2 ek. víz

pici cukor

1,5 tk étolaj

csepp szezámolaj.

 A fenti hozzávalókból öntetet keverek, és beleteszek 10-15 dkg garnélát.

 A tésztát leszűröm, salátástálba teszem, beleteszem a garnélát az öntettel és egy marék petrezselymet (vagy friss korianderzöldet), majd összeforgatom, és tálalom. (Van, amikor egy kis surimi-t is teszek bele).

Francia hagymaleves

p1060753.JPG

 

5 dkg vajat és 2 evőkanál olivaolajat felforrósítok, majd rádobok fél kg karikára vágott vöröshagymát. Kisebb lángon, kevergetve üvegesre párolom a hagymát, majd ráöntök egy deci száraz fehérbort. Addig kevergetem, míg a hagyma a bort egészen magába szívja. Ekkor ráöntök egy liter zöldséglevest, beleteszek 2-3 kakukkfűágat, petrezselyemlevelet, sózom borsozom. 30-40 perc alatt készre főzöm.

Közben néhány szelet bagettre sajtot reszelek, grillsütőben ráolvasztom, és a levest ezzel tálalom. A bor fontos hozzávaló, anélkül nem lesz igazi!

Vaddisznó Wellington-módra

p1080580.JPG

Ez egy igazi ünnepi fogás, készíthető marhabélszínből vagy sertés szűzpecsenyéből is.

Hozzávalók:

1 db vaddisznó szűzpecsenye
1 csomag friss levelestészta, készre kinyújtott

20 dkg gomba, tisztítva, apróra vágva
egy csomag petrezselyem, aprítva
1 kis fej vöröshagyma
2-3 ek. zsemlemorzsa
1 db tojás

vaj
só,  bors.

A szűvazpecsenyét megtisztítom, sózom, borsozom és egy felforrósított serpenyőben minden oldalról pár perc alatt körbesütöm. Amíg hűl (teljesen ki kell hűlnie, csak akkor lehet a tésztába csomagolni), elkészítem a gombás ragut.

A hagymát kevés olajon megpirítom, beleteszem a gombát, petrezselymet, fűszerezem sóval és borssal. Pár perc pirítás után hozzákeverem a tojást, és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, kenhető tölteléket kapjak.

A levelestésztát kiterítem, rákenem a gombakrémet, közepére helyezem a húst, és óvatosan becsomagolom a tésztával, ügyelve, hogy a húst mindenhol egyenletesen körbevegye a gombás töltelék.

A csomagot tepsibe teszem, felvert tojással megkenem, és előmelegített sütőben, 200-220 fokon kb. fél óra alatt megsütöm.

Barnamártással és palacsintába tekert burgonyapürével tálalom.

Arroz con pollo

Spanyol rizses csirke

p1130037.JPG

Ezt az ételt készíthetjük egész feldarabolt csirkéből, de akár a kedvenc részeinket is vehetjük hozzá.

Az előkészületek kb. fél óra alatt megvannak, azután már csak sütni kell – és egyszerre kész a hús és a körete is.

Hozzávalók:

1 csirke, feldarabolva

 a fűszeres liszthez:

4 evőkanál liszt

2 teáskanál só

1 teáskanál oregano

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál bazsalikom

1 kávéskanál őrölt bors

 A raguhoz:

1 nagy zöldpaprika

1 fej vöröshagyma

1 ecetes paprika

2 nagy paradicsom

10 dkg gomba

1 gerezd fokhagyma

1 liter húsleves

3 dl rizs

2 dl zöldborsó

 valamint étolaj és só.

 A raguhoz a zöld- és ecetes parikát kimagozom, kis kockákra vágom. A paradicsomot félbevágom, kikaparom a magját és szintén felkockázom. A vöröshagymát is felaprítom, a fokhagymát összezúzom, a gombát szeletelem.

A lisztet összekeverem a fűszerekkel, és megforgatom benne a csirkedarabokat. Egy serpenyőben olajat hevítek,és pár perc alatt elősütöm benne a húst, majd átteszem őket egy tűzálló tálba v. tepsibe (magasabb oldalú legyen, és akkora méretű, hogy a húsdarabok kényelmesen elférjenek egymás mellett).

A serpenyőbe - ha szükséges -, teszek még egy kis olajat, és megpirítom rajta a hagymát és a zöldpaprikát. Hozzáadoma paradicsomot, fokhagymát, ecetes paprikát, gombát, rizst és a levest. 2-3 percig főzöm.Ha szükséges, sózom, de óvatosan, mert a leves más sós!

 Az elkészült ragut a csirkére öntöm. A tepsit fóliával letakarom, és kb. 190 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, majd rászórom a zöldborsót és további 10 perc alatt (lefedve) készre sütöm. Amire elkészül, a rizs teljesen magába szívja a levest.

p1130026.JPG

Buggyantott tojás ördög módra

p1130146_1.jpg

Nálunk nagyon kedvelt, gyors és egyszerű vacsoraétel az ördög módra készült buggyantott tojás. Gyerekkoromban a nagymamámmal együtt szoktam készíteni.

2 fő részére:

4 szelet pirítóskenyér

4 tojás

1 evőkanál só

2 evőkanál ecet.

A mártáshoz:

5 dkg húsos szalonna, kis kockákra vágva

1 nagy fej hagyma, felaprítva

1 dl fehérbor

1 evőkanál tárkonyecet

2 babérlevél

1 mokkáskanál kakukkfű

1 teáskanál őrölt pirospaprika

2 dl húsleves

1 evőkanál sűrített paradicsom

só, bors, csipetnyi őrölt csilipaprika.

Egy lábosban kisütöm a szalonnát, a zsírján megpirítom a hagymát. Felöntöm a borral, beleteszem az ecetet, babérlevelet és kakukkfüvet, majd kis lángon, fedő nélkül kb. 10 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a húslevest, a sűrített paradicsomot, őrölt paprikát, ízlés szerint sózom, borsozom és - hogy ördögi legyen  – őrölt csilipaprikát is teszek bele. További tíz perc alatt készre főzöm.

Ezalatt elkészítem a buggyantott tojást: egy lábosban egy liter vizet forralok 1 evőkanál sóval és a 2 evőkanál ecettel. A tojásokat egyenként felütöm 1-1 csészébe, és amikor a víz már forr, óvatosan beleengedem őket. 3-4 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem.

Tálalas:  egy tányérra két szelet pirítóst teszek, minden szeletre 1 tojást ültetek. Meglocsolom a mártással és zöldsalátával körítem.

Forrás: Planétás receptkártyák

Nyár eleji csirkés egytálétel

p1140461s_1.jpg

Ennek az ételnek már a látványa is nagy adag vitaminnal tölt fel!

Házi nevelésű csirke combjait és a piacon frissen vásárolt zöldségeket használtam hozzá.

Hozzávalók:

50-60 dekányi csirkecomb

30 dkg újkrumpli

20 zöldborsó

30 dkg brokkoli

5 fej újhagyma

fél liter csirkeleves

só, bors, étolaj

2 fej újhagymát felkockázok. Egy nagyobb lábosban olajat hevítek, pár percig dinsztelem a hagymát, majd ráteszem a csirkecombokat és világosbarnára pirítom őket. Ezután felöntöm a húslevessel (vagy vízzel), hozzáadom a krumplit, sóval és borssal ízesítem, és lefedve, lassú tűzön kb. 30-40 percig főzöm.

Ekkor hozzáadom a rózsáira szedett brokkolit, a friss borsót és a vékonyan felkarikázott 3 fej újhagymát is. További 6-8 perc alatt készre főzöm.

Tálaláskor megszórtam kevés petrezselyemzölddel.

p1140465s_1.jpg

Forrás: GoodFood

Görög tepsis csirke

p1150872s_1.jpg

Ez az étel a nyarat idézi, de bármikor megállja a helyét, ha egy könnyebb fogásra vágyunk.

Az elkészítése - sütés nélkül - nem tart tovább negyed óránál.

Hozzávalók:

2 cukkini, hasábokra vágva

2 nagyobb krumpli, hasábokra vágva

1 fél fej hagyma, cikkekre vágva

14 db koktélparadicsom

olivaolaj, só, bors

fetasajt ízlés szerint.

A gombócokhoz:

25 dkg darált csirkemell

1 fél fej hagyma, felaprítva

1 tojás felverve

5 dkg friss kenyérmorzsa

só, bors, oregano. 

A húsgombóc hozzávalóit összekevertem és kis pogácsákat formáztam belőle. Egy tepsibe tettem őket, körérendeztem a többi hozzávalót (a fetasajt kivételével). Megszórtam sóval és borssal, locsoltam rá olivaolajat és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöttem.

Tippek:

- Oregano helyett mentát is használhatunk (az eredeti receptben is az szerepel).

- a friss kenyérmorzsához 2 szelet toastkenyeret aprítottam késes robotgépben.

Forrás: GoodFood

Lucskos káposzta

p1190159s_1.jpg

Egy nagyon egyszerű ételt mutatok most: kevés vele a munka, csak fel kell tenni és miközben fő, lehet takarítani vagy újságot olvasni :)

Előkészület: egy kétkilós káposztának kb. a harmadrészét vékonyan felszeleteltem; egy fej hagymát felkockáztam, három gerezd fokhagymát felszeleteltem, és a csontos oldalasból levágtam hat szeletet.

Elkészítés:

Egy nagy lábosban, kevés forró olajon elősütöttem a húsokat. Nem kell sokáig sütni, csak annyira, hogy egy kis színt kapjon. A lábosban visszamaradt pörzsanyag pedig remekül fogja ízesíteni majd az étel szaftját.

A hús kivettem, és a maradék olajban átpirítottam a káposztát, hagymát és fokhagymát. Ment is vissza a hús, majd öntöttem hozzá egy pohár száraz fehérbort és egy kis vizet. Fűszerek: 2-3 babérlevél, só, őrölt bors és néhány szemes bors is, köménymag és 1-2 borókabogyó.

Lefedve, kis lángon puhára főztem, majd kevés rántással vékonyan berántottam.

Tálaláskor kevés tejföl és friss petrezselyem került rá.

Legközelebb a víz helyett sűrű paradicsomlevet öntök rá, és így egy lábosban fog elkészülni a paradicsomos káposzta sült oldalassal.

süti beállítások módosítása