Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Sütőtökös kevert sütemény

2022. december 01. - Oliva receptjei

281f9efd-e4f9-43bb-b396-75daec8e97f3.jpg

Ha nem fogy el az összes sütőtök, érdemes újrahasznosítani, például egy gyors süteményben.
Összekevertem:
2 bögre sült és villával pürésített sütőtököt,
2 tojást,
1 bögre eritritet (vagy cukrot),
5 dkg olvasztott vajat,
és egy másik tálban összekevertem:
2 bögre lisztet,
1 csomag sütőport,
1 teáskanál friss reszelt gyömbért
1 kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
1 késhegynyi őrölt szerecsendiót és
1 késhegynyi vaníliaőrleményt.
Kell még hozzá egy maréknyi durvára darabolt dió, amit majd a tetejére szórok.
Ezután a száraz hozzávalókat összekevertem a nedves alapanyagokkal. Egy 20x30 cm-es sütőedényt kivajaztam, finom zsemlemorzsával megszórtam és belesimítottam a tésztát. 180 fokos sütőben 30 percig sütöttem, majd a tetejére szórtam a diót és további 10-15 perc alatt készre sütöttem. Tálalás előtt porcukorral meghintettem.

Fügetorta

img_8540.jpeg

A füge nagyon kényes gyümölcs, leszedés után sajnos nem sokáig áll el a hűtőben. Ilyenkor jól jöhet ez a recept: egy könnyen elkészíthető, fordított fügetorta.

Hozzávalók egy 22 cm-es piteformához:
kb. 14 érett füge
5 dkg vaj
8 dkg barnacukor
1 evőkanál friss citromlé
1 mokkáskanál őrölt fahéj
A tésztához:
25 dkg liszt (süteményliszt)
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
1 doboz kefír (175 grammos)
6 evőkanál étolaj
2 tojás
10 dkg eritrit (vagy kristálycukor)
A vajat a barnacukorral együtt megolvasztom, hozzákeverem a citromlevet és a fahéjat és a piteformába öntöm.
A fügét megmosom, a szárát levágom és félbevágom. A vágott felével lefelé a sütőformába teszem őket, szorosan egymás mellé.
img_8534.jpeg
A tésztához összekeverem a lisztet a sóval és a sütőporral, egy másik tálban pedig a tojást, a kefírt, az olajat és az eritritet, majd a lisztes keverékhez öntöm, és simára keverem. A tésztát a gyümölcsre öntöm és egyenletesen elsimítom. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. Félidőben alufóliával letakartam, hogy a tészta nehogy megégjen.
Amikor kisült, egy kicsit hűlni hagytam (15-20 perc), majd egy tálat tettem a tetejére és óvatosan megfordítva kiborítottam a kész süteményt.

Tésztasaláta rukkolával, dióval

Az olasz konyha bővelkedik egyszerű, de annál finomabb ételek receptjében, ez is egy ezek közül, egy olasz receptújságban akadtam rá. Ezt a salátát büfévacsora részeként szoktam tálalni, a megadott mennyiség 4 főre elég.

Hozzávalók:
30 dkg penne tészta
10 dkg jó minőségű füstölt szalonna, kis kockákra vágva
6 dkg dió
8 dkg reszelt parmezán
maréknyi friss rukkola
olívaolaj, só
A tésztát a csomagolás előírásai szerint sós, forró vízben megfőzöm, majd leszűröm és bőséges hideg vízzel leöblítem addig, hogy a tészta ki is hűljön (mivel salátának készítjük a tésztát, szükséges a hideg vizes öblítés, más esetben nem).
A leszűrt hideg tésztát tálba teszem és néhány kanál olívaolajjal elkeverem.
A diót serpenyőben, szárazon kicsit megpirítom és durvára vágom.
A szalonnát kisütöm, majd a kihűlt szalonnapörcöt a tésztához keverem. Hozzákeverem még a felaprított rukkolát és a reszelt parmezánt, (szükség szerint még egy kis olívaolajat) majd pedig a dióval megszórva tálalom.

Töltött paradicsom

c8409cf7-d4ab-49b8-8e5d-1b64bd56bf76.jpg

Meleg előételként vagy könnyű vacsoraként, esetleg büfévacsora részeként tálalható. Könnyen elkészíthető.

Hozzávalók: 8 paradicsom (ne legyen túl érett és lehetőleg olyan legyen, aminek vastagabb a húsa)
6 dkg főtt rizs
6 dkg főtt sonka (vagy gépsonka) kis kockára vágva
10 dkg mozzarella kis kockára vágva
2 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál aprított friss petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
A paradicsomok tetejét levágom, a belsejét karalábévájóval kikaparom (a kivájt részre nem lesz már szükség), picit megsózom, és tepsibe ültetem őket (lehet tenni alá sütőpapírt).
A töltelék hozzávalóit összekeverem, pici sóval és borssal ízesítem, majd beletömöm a paradicsomokba. Visszateszem a paradicsomokra a kalapokat, nyárssal átszúrva rögzítem és 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm.

Vitello tonnato

db72238a-7de6-4d0f-9bf8-4b5be51ffd49_1.jpg

Ez egy nagyon népszerű hideg olasz előétel. Elsőre talán furcsa párosításnak tűnhet a borjú és a tonhal, de ki kell próbálni, mert nagyon finom! Az elkészítése sem bonyolult. Mivel a húst hidegen kell tálalni, érdemes akár előző nap megpárolni.

Hozzávalók: 1 kg borjúcomb egészben
1 fej hagyma, felszeletelve
2 nagy sárgarépa, felkarikázva,
2 zellerszár, felszeletelve
3 szegfűszeg
3 borókabogyó
2 babérlevél
2 dl fehérbor
fél dl fehérborecet
olaj, víz
A tonhalas szószhoz:
40 dkg konzerv tonhal (sós lében eltett, jól lecsepegtetve)
4 keményre főtt tojás
1 evőkanál kapribogyó
1 citrom leve
fél dl olívaolaj
Egy lábosban néhány kanál felhevített olajon körbepirítom a borjúhúst. Kiveszem, majd a maradék olajon pár percig pirítom a hagymát, répát zellert. Felöntöm a borral, egy percig forralom, majd visszateszem a lábosba a húst és a fűszereket, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózom és lefedve, gyöngyöző lében puhára párolom. A párolási idő a hús vastagságától függ, kb. 50-60 perc alatt kész. Ekkor a húst kiveszem, és lehűtöm. A főzőlevet leszűröm (a zöldségekre már nincs szükség) a levet visszateszem a tűzhelyre és magas hőfokon addig forralom, amíg kb. 2 dl mennyiség marad. Ezután a levet is kihűtöm.
A szósz elkészítése:
A hozzávalókat a kihűlt párolólével együtt selymes-krémesre turmixolom, ízlés szerint még lehet sózni, de mindenképpen kóstolni kell sózás előtt, mert a hozzávalók már sósak.
Tálalás: a hideg húst vékony szeletekre vágom, ráöntöm a mártást; kapribogyóval és citromgerezdekkel díszítve tálalom.

Sárgarépa saláta

img_4977.JPG

Önmagában vagy egy szelet hallal is finom. Hozzávalók:
2 sárgarépa
2 főtt tojás (lágy- vagy keménytojás, ahogy szereted)
2 maréknyi spenót vagy madársaláta
1 szelet rozskenyér
10 dkg brie sajt

A kenyeret kis kockákra vágom és megpirítom (serpenyőben vagy sütőben).
A sárgarépát zöldséghámozóval vékony csíkokra vágom, és forrásban lévő sós vízben 20 másodpercig főzöm, majd leszűröm. Egy teáskanálnyi olívaolajjal elkeverem és két tűzálló tálban elosztom.
A brie sajt kérgét levágom, felkockázom és a répa tetejére szórom. Forró sütőben addig sütöm, míg a sajt megolvad.
A sütőből kiveszem, ráteszem a félbevágott tojást, megszórom a kenyérkockákkal és a friss, zöld levelekkel. Kevés borsot is szórok rá. Máris tálalom.

Tavaszi lepény spárgával

img_4969.JPG

Ez a lepény egy igazi tavaszi fogás, egy könnyű fehérborral vagy proseccóval kísérve!
Nem szoktam bolti pizzatésztát venni, de ehhez a recepthez kivételt tettem. A friss, nem elősütött tésztát vásároltam, amit általában sütőpapírral feltekerve árulnak.

Hozzávalók:
1 csomag friss pizzatészta
30 dkg tisztított spárga
10 dkg vékonyra szeletelt prosciutto
4 tojás
13 dkg főtt zöldborsó (pl. Bonduelle kicsi dobozos konzerv, csak hogy még gyorsabb legyen az elkészítés )
olívaolaj, só, bors , oregánó
A spárgát hosszanti irányban félbe vágom (én vékony spárgákat vettem, ha vastagot kapsz csak, akkor 3-4 csíkra is vághatod), és forrásban lévő vízben egy percig főzöm, majd leszűröm, félreteszem.
A tésztát kitekerve egy tepsire teszem (a sütőpapírt rajta hagyom, jó lesz a sütéshez, hogy ne ragadjon le a lepény). Összekeverek 2 teáskanál olívaolajat 2 teáskanál vízzel, és a tészta tetejére kenem. 230 fokos sütőben 15 percig sütöm.
Ezután a tészta tetején elosztom a borsót és ráütöm a tojásokat, a tojások tetejére pici sót szórok, és 180 fokon tovább sütöm 8 percig, vagy ameddig a tojás elkészül.
A lepényt kiveszem a sütőből, elrendezem rajta a spárgát és a prosciuttót, friss borsot és oregánót szórok rá, és tálalom.

img_4968.JPG

Bodzás pite

img_4973.JPG

Gyönyörű szép bodzabokor virágzik a közelünkben, már készítettem bodzaszörpöt is, de még mindig tele van virágokkal, ezért kitaláltam egy könnyű édességet, hogy ezt a finom bodzás ízt más formában is élvezhessük. A pite alapja egy hagyományos linzertészta, kb. 20-22 cm átmérőjű formához elég az adag, de szögletes tepsiben is készíthető.
A tetejére lehetett volna több habot is tenni, de most mindössze csak egy maradék tojásfehérjém volt a fagyasztóban korábbról.

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja
Krém:
15-20 bodzavirág
7 dl víz
1 dl tejszín
1,5 csomag vaníliás pudingpor
fél citrom leve
3-4 evőkanál cukor
Tetejére:
2 tojás fehérje
3 evőkanál cukor
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd hűtőben 30 percet pihentettem.
A bodzavirágokat a vízzel felforraltam, majd fedő alatt, lassú tűzön 10 percig főztem, majd állni hagytam.
A tésztát kinyújtottam, a piteformába simítottam úgy, hogy kb. 2-3 cm-es pereme is legyen. 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem, kivettem, hogy nagyjából kihűljön.
Ezután elkészítettem a krémet: a bodzát leszűrtem (jól kinyomkodtam). A pudingport egy kevés bodzás főzővízzel simára kevertem, a többit egy lábosba öntöttem egy dl tejszínnel együtt (hogy egy kicsit krémesebb legyen). Hozzáadtam a cukrot és a citromlevet is (ezen a ponton kóstold meg, és ízlés szerint cukorral vagy citromlével még ízesítsd). Felforraltam, majd belekevertem a pudingport és folyamatosan kevergetve sűrűre főztem. Ezután hagytam langyosra hűlni (időnként megkevertem, hogy ne hártyásodjon a teteje), majd a krémet a tésztára öntöttem.
Végezetül a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött habbá vertem, óvatosan a pite tetejére simítottam és konyhai fáklyával picit karamellizáltam.

 

Spárga lazacos palacsintával

img_4970.JPG

Hozzávalók:
4 palacsinta
1 dl tejföl
20 dkg sült lazacfilé (füstölt lazaccal is készíthető)
1 csokor friss kapor (aki nem szereti, készítheti snidlinggel)
5 dkg sajt, lereszelve
fél kiló spárga
30 dkg koktélparadicsom, félbevágva
1 kis fej lilahagyma, felaprítva
1 evőkanál barnacukor
3 evőkanál olívaolaj
fél dl balzsamecet

A palacsintákat megkenem tejföllel, amiben előzőleg elkevertem az aprított kaprot és egy csipet sót. Elosztom rajta a lazacot, feltekerem és tepsibe teszem (sütőpapírra), a tetejüket reszelt sajttal megszórom. 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a sajt ráolvad (fázisfotók lejjebb).
A spárgát a szokott módon megfőzöm (én a főzővízbe teszek sót, cukrot és kevés citromlevet).
A mártáshoz a hagymát olívaolajon kb. 2 percig párolom, hozzáadom a paradicsomot és a barnacukrot. Kicsit pirítom (óvatosan, hogy a cukor olvadjon, de ne égjen meg), majd ráöntöm a balzsamecetet és 4-5 percig forralom.
Tálalaskor a spárgára öntöm a paradicsomos ragut, és melléteszem a megsütött palacsintákat.

img_4971.JPG

img_4972.JPG

Finom házikenyér gyors kovásszal

img_4951.JPG

Ebben a kenyérben több olyan hozzávaló is van, amivel korábban még nem dolgoztam. Az egyik az író, a másik pedig az előtészta vagy gyors kovász.
A végeredmény egy könnyű, rugalmasan puha bélszerkezetű és ropogós héjú kenyér lett. Ez a verzió az első kísérlet, valószínűleg tovább fogok próbálkozni más lisztfajtákkal is (rozs, teljes kiőrlésű búza).
Magával a kenyérrel nincs sok munka, de az elkészítési idő hosszabb a többszöri pihentetés miatt, illetve fontos figyelembe venni, hogy az előtésztát előző nap kell elkészíteni (ami csak öt perces munka).

1.nap: Elkészítem az előtésztát, amihez összekeverek:
20 dkg búzalisztet
2 dl langyos vizet
5 gramm(!) élesztőt.
Én egy 7,5 dl-es csatos befőttesüveget használtam, a befőttesüveg kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a keverék térfogata nőni fog. A fenti hozzávalókat simára kevertem, az üveg tetejét ráhajtottam, de nem zártam rá. Letakartam egy konyharuhával és a konyhapult sarkában pihentettem másnapig. (Legalább 12-14 óra pihenés kell neki). Másnapra a keverék térfogata megnő és buborékos lesz.
2. nap: Az előtészta kb. 35 dkg súlyúra „hízott”. Betettem dagasztótálba tehát az összes hozzávalót, vagyis a következőket:
35 dkg előtészta
75 dkg BL 80 kenyérliszt
3 dl író
1 dl langyos víz
3 evőkanál étolaj
3 teáskanál só
1,5 teáskanál cukor
15 gramm élesztő (friss)
A hozzávalókat géppel jól kidagasztottam. Közepesen lágy tésztának kell lennie, ha szükséges, akkor kevés langyos víz vagy liszt hozzáadásával korrigálni lehet az állagán.
A tésztát kb. egy óráig kelesztettem, majd két cipóra osztottam és további 10 percet pihentettem.
Ezután megformáztam a kenyeret. Én ezt a hosszúkás kenyeret úgy csinálom, hogy a pihentetett tésztát kézzel kihúzogatom téglalap alakúra (ne legyen vékony, kb. 2 cm-es), majd az egyik hosszanti oldal irányából feltekerem-hajtogatom, hogy egy szép vekniformát kapjak. Az elkészült vekniket tepsibe tettem (sütőpapírt teszek alá), majd még egy órát kelesztettem.
Sütés előtt a kenyerek tetejét éles késsel bevagdostam és 230 fokos sütőbe tettem (gőz szükséges a szép sütéshez, ezért ha nincs ilyen funkció a sütődön, akkor a sütő aljára egy tepsi vizet tegyél be). Tíz percig sütöttem magas hőfokon, majd 200 fokon további kb. 30 percig (a teljes sütési idő függ attól, hogy milyen vastag kenyeret formáztál és hogy milyen vastagságú ropogós héjat szeretnél).

süti beállítások módosítása