Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Lazacos rétesbatyu

2022. december 01. - Oliva receptjei

img_4865.JPG

Ez a fogás akár egy ünnepi menüsorban is megállja a helyét, de ha gyors ebédet szeretnénk, akkor is jól jöhet. Nagyon mutatós, és előnye még, hogy kis gyakorlattal is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:
2 szelet lazacfilé
6 db réteslap
3 nagy póréhagyma
3 evőkanál mascarpone
kb. 8 dkg olvasztott vaj
só, bors

A póréhagymát hosszában félbevágom, majd kb. 1 cm-es szeletekre vágom, 2 dkg vaj és 1 evőkanál olívaolaj keverékén kicsit megpárolom. Nem kell pirítani és nagyon puhára párolni sem. Amikor kicsit kihűlt, belekeverem a mascarponét. Ízesítem sóval és friss borssal.
Egy réteslapot kiterítek, vékonyan megkenem olvasztott vajjal. Ráteszem a következő lapot, azt is vajazom, majd a harmadik lap következik és megint egy kis vaj. A tészta közepére teszem a lazacszeletet, rákanalazom a krémsajtos hagyma felét, és a tészta négy oldalát ráhajtva kis csomagocskát készítek. Ugyanígy elkészítem a másik csomagot is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, a tetejüket megkenem a maradék olvasztott vajjal és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. A sütési idő kb. 25-30 perc.

Gyors bejgli

Ha nincs időd vagy kedved a hagyományos recepthez, vagy csak szimplán kipróbálnál valami mást, akkor jöhet ez a bejgli.
img_4814.JPG

Hozzávalók egy rúdhoz:
12 dkg túró
10 dkg puha vaj
7,5 dkg porcukor
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
1 tojás
25 dkg liszt
7 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
5 dkg olvasztott vaj a kenéshez és kevés porcukor a szóráshoz.
Krémesre keverem a puha vajat a porcukorral, egy csipet sóval, a citrom- és narancshéjjal, majd belekeverem a tojást és a túrót is.
Egy másik tálban összekeverem a mandulát a liszttel és a sütőporral, majd a túrós keverékhez adom és összegyúrom.
Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalapra nyújtom, rákenem a tölteléket és feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütöm. Még melegen megkenem az olvasztott vajjal és meghintem porcukorral.
Töltelék:
20 dkg darált dió (vagy mák)
5 dkg cukor
1 dl tej
A tejet a cukorral felmelegítem, beleteszem a darált diót és kevergetve pár perc alatt összefőzöm.

 

Gesztenyeszalámi áfonyával

img_4813.JPG

Villámgyors süti, ha tényleg percek alatt kell valami finomságot összedobnod. Csak annyi a dolgod, hogy keverj össze:
24 dkg durvára tört háztartási kekszet,
8 dkg olvasztott vajat,
8 dkg porcukrot,
20 dkg gesztenyemasszát,
8 dkg aszalt vörös áfonyát,
3 evőkanál rumot (ha gyerekeknek készül, akkor ez elmarad)
és kb. 1,5 dl tejet (ebből lehet, hogy picit több kell, ha nem akar a massza összeállni).
Az összegyúrt masszából formálj két rudat (ragacsos és puha lesz, ne ijedj meg), csavard szorosan folpackba, és tedd a hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen és szépen lehessen szeletelni. Előző nap még jobb megcsinálni, mert akkor a keksz már nagyon szépen megpuhul, de pár óra múlva is abszolút élvezhető.

 

Párolt brokkoli

img_6892.JPG

Ez nem egy bonyolult recept , inkább csak ötletadó. A párolt zöldségek nagyon jól helyettesíthetik a szokásos köreteket, a lényeg az, hogy ne főzd túl őket. Érdemes beszerezni egy párolóbetétet.
Most így "dobtam fel" a brokkolit:
Összekevertem 3 evőkanál olívaolajat 1 evőkanál friss citromlével és pici sóval, majd a készre párolódott zöldséget azon melegében beleforgattam ebbe az öntetbe. Tálra rendeztem és megszórtam parmezánforgácsokkal, valamint vajban pirított kenyérkockákkal. (A kenyérkockákat szezámsóval ízesítettem, ennek hiányában szezámmagot is szórhatsz rá.)
Máris tálalható és nagyon finom!

Tonhalsteak kapris - petrezselymes mártással

img_4780.JPG

Ez a finom zöld mártás nagyon feldobja az egyszerű tonhalsteaket.

Pár perc alatt összeállítható, csupán az alábbiakat kell összekeverni:
2 csomó petrezselyemzöld felaprítva,
1 evőkanál kapribogyó (kicsit ezt is összevagdaltam),
1 evőkanál mustár,
fél citrom leve,
4-5 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál aprított lilahagyma (én kicsit megpirítottam, de akinek nem okoz gondot a nyers hagyma, az ne tegye),
ízlés szerint csipet só.

A tonhalszeleteket olívaolajban megsütöm és a kész mártást rákanalazom.

Pácolt fürjtojás

img_4650.JPG

Nagyon finom és egyszerűen elkészíthető előétel vagy party-falatka.

Hozzávalók:
20 db főtt és meghámozott fürjtojás
1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
1 paradicsom, kimagozva és kis kockákra vágva
1 teáskanál méz
kis csokor aprított petrezselyemzöld
1 kávéskanálnyi chilipehely (vagy aprított friss chili)
só, bors
A tojás kivételével minden hozzávalót befőttesüvegbe teszek, rázárom a tetejét és jól összerázom. Beleteszem a tojásokat is, ismét visszazárom, és mehet a hűtőbe. Legalább 1 nappal a tálalás előtt el kell készíteni, de egy hétig is eláll hűtőben.
Petrezselyem helyett bazsalikommal is finom.

Marillenknödel - osztrák sárgabarackos gombóc

img_6380.JPG

A Wachau vidéken népszerű sárgabarackos gombócnak egészen más a tésztája, mint a nálunk is népszerű szilvásgombócé. Mindenkinek ki kell próbálnia, nagyon finom!

Optimális esetben pici sárgabarackokból érdemes készíteni, hogy egy egész barack beleférjen egy gombócba. Én most nagyokat vettem, és csak felet tettem egy gombócba, így is jó lett.
Ebből a mennyiségből 8 nagy gombóc lesz.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg túró
20 dkg finomliszt
1 tojás
1 csomag vaníliáscukor
6 dkg puha vaj
Valamint:
8 kicsi (vagy 4 nagy, felezett) sárgabarack
8 teáskanálnyi fahéjas porcukor
8 dkg vaj
8 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál porcukor
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
A tészta úgy készül, hogy a puha vajat jól kikeverem a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval, egy másik tálban pedig összegyúrom a tojást a túróval és a liszttel, majd hozzáadom a vajat és az egészet összegyúrom. Hűtőben legalább fél órát pihentetem.
Ezután a munkafelületet megszórom liszttel, a tésztát hengerré formázom és nyolc szeletre vágom. Egy tésztakarikát kilapítok, beleteszem a barackot, aminek a magja helyére egy kiskanálnyi fahéjas cukrot szórok. Óvatosan gombóccá formázom, ügyelve, hogy jól lezárjam a tésztát. Az elkészült gombócokat liszttel bőven meghintett tálcára teszem, nehogy letapadjon.
A gombócokat gyöngyözve forró vízben kb. 15 perc alatt megfőzöm, óvatosan kiveszem, lecsepegtetem, és a közben elkészült morzsába forgatom.
Morzsa: felolvasztom a vajat, hozzáadom a zsemlemorzsát, óvatosan megpirítom és hozzákeverem a cukrot és fahéjat is (ízlés szerint). Én most teljes kiőrlésű morzsát használtam, ami nem volt túl finomra darálva, és így egy nagyon jó állagú, igazán finom és ropogós morzsát kaptam.

Spenótos - ricottás rétesbatyuk

img_5819.JPG

Szintén egy recept a gyorsan elkészíthető vacsorák, vagy vendégváró finomságok sorából.
Gyakorlatilag a töltés és a formázás pontosan megegyezik a szamósza receptjénél leírtakkal, ahol fázisfotókat is találsz a hajtogatásról ITT, ezért itt most csak a töltelék receptjét írom le.

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 db réteslap (minden réteslapot hosszában félbehajtok, így kapom meg a hosszúkás téglalapformát),
1 csomag (10 dkg) spenót vagy bébispenót
25 dkg ricotta
10 dkg füstölt lazac
csipet só és bors
A spenótot egy tésztaszűrőbe tettem és leforráztam lobogó forró vízzel, ettől a levelek összeestek. (Ha nem bébispenótot vettél, akkor a vastag levélereket forrázás előtt tépd ki.) A vizet kinyomkodtam belőle, és kicsit felaprítottam. Nem kell teljesen megfonnyasztani a leveleket és nem kell nagyon apróra sem vágni. (Persze ha csak fagyasztott spenót vagy -püré van otthon, azzal is készíthető, de ilyenkor szezonban jobb, ha vannak nagyobb levéldarabkák is a töltelékben.
Összekevertem a spenótot, a ricottát és a lazacot, csipet sót tettem bele (nem kell sok, mert a lazac is sós) és egy mokkáskanálnyi frissen őrölt borsot. A tölteléket a szamószánál leírt módon becsomagoltam a rétesbe, a csomagok tetejét felvert tojással megkentem. 180 fokon 20 perc alatt megsült.

Pisztáciás sajttorta - sütés nélkül

img_4541.JPG

Ennek a tortának az elkészítésében a pisztáciakrém beszerzése jelenthet csupán némi nehézséget (delikátüzletekben érdemes keresni), amúgy végtelenül egyszerű és gyors. Én egy kicsi tortát készítettem, normál (24 vagy 26 cm-es) formához duplázni kell a mennyiségeket.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
15 dkg zabkeksz (pl Győri Zabfalatok)
7 dkg olvasztott vaj
15 dkg pisztáciakrém
25 dkg ricotta
néhány szem pisztácia a díszítéshez.
A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem.
A kekszet morzsásra aprítom és összekeverem a vajjal, majd a tortaforma aljára simítom. Fél órára hűtőbe teszem.
Közben összekeverem a ricottát a pisztáciakrémmel és a lehűtött kekszalapra simítom. (Én cukrot egyáltalán nem tettem a krémbe, mert a pisztáciakrém elég édes volt, de ha édesebben szereted, adhatsz hozzá 1-2 kanál porcukrot).
A torta tetejét durvára vágott pisztáciával díszítem és felszeletelés előtt legalább 3-4 órán át hűtőben pihentetem.

 

Ráksaláta

img_4500.JPG

A koktélszószos ráksaláta a nyolcvanas években a svédasztalok és hideg büfék sztárja volt, egyetlen menő partyról sem hiányozhatott. Mivel nagyon egyszerű és finom, kár lenne kihagyni csak azért, mert már nem divatos :)

Hozzávalók négy főre: (előételnyi adag)
20 dkg garnéla
1 fej szívsaláta, a levelek kisebb darabokra tépkedve
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál ketchup v. sima paradicsomszósz
1 evőkanál joghurt
só, bors, Worcherster szósz, aprított friss petrezselyemzöld
A rákot forrásban lévő sós vízben három perc alatt megfőzöm, leszűröm.
Összekeverem a majonézt, joghurtot, ketchupot, ízlés szerint sóval, borssal, néhány csepp Worchester-szósszal ízesítem, majd belekeverem a rákokat (a nagyobbakat félbevágom) és a petrezselyemzöldet.
Kis tálka vagy üvegkehely aljára salátaleveleket szórok, erre kerül a szószos rák.
Koktélparadicsommal, citromszeletkével díszítem, lehűtve tálalom.
Extra hozzávaló: ezt az alapsalátát lehet gazdagítani kockára vágott avokádóval vagy főtt fürjtojással is.

süti beállítások módosítása